Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V kratkih hlačah v zasnežene gore

Dnevnik - Jani Alič: Srečno se je končala avantura 38 belgijskih skavtov, starih od 15 do 22 let, ki so se v zimskih razmerah odpravili v gore v mangartskem pogorju, nekateri celo v kratkih hlačah in majicah. Vse so žive in zdrave, vendar pa prestrašene in z nekaj žulji na nogah, iz gorske pasti prepeljali v dolino včeraj okoli sedme ure zjutraj s helikopterjema italijanske in slovenske vojske.

Belgijski najstniki so se z dvema vodnikoma iz svojih vrst, starima 22 let, z avtobusom odpravili iz Loga pod Mangartom, kjer prebivajo, do Rabeljskega jezera v Italiji. Od tam so se začeli vzpenjati proti Jezerskemu sedlu, in sicer z namenom, da prečkajo greben in se vrnejo v dolino Možnice pri Logu pod Mangartom.

V sneg v kratkih hlačah

Na grebenu so se v snegu izgubili. Po nekaj urah tavanja je njihov vodja poklical center za obveščanje v Novi Gorici. "Klic na pomoč v angleščini smo prejeli okoli 19.30. Tujec je dejal, da so se izgubili na območju Mangarta. Takoj smo obvestili gorske reševalce in policiste, za reševanje s helikopterjem pa je bilo že prepozno," so dogodek komentirali na centru za obveščanje. V akcijo reševanja se je vključilo štirinajst reševalcev iz Bovca, pridružilo pa se jim je še pet reševalcev iz Rateč, prav toliko iz Kranjske Gore in pripadnika gorske policijske enote iz Bovca. Prehodili so pot iz Možnice do Jezerskega sedla, kamor so prispeli okoli polnoči. "Tam belgijskih državljanov ni bilo. Očitno je vodja skavtov zaradi nepoznavanja terena sporočil napačno lokacijo," je povedal vodja bovške reševalne službe Lado Mrakič.

Pomoč italijanskih reševalcev

V iskalno akcijo so se vključili tudi italijanski reševalci, ki so se podali po isti poti kot pogrešani skavti. Okoli ene ure zjutraj so jih našli na območju hriba Čez Brežič in sicer na slovenski strani. Prezeble in izčrpane Belgijce so oskrbeli s toplimi oblačili, hrano in pijačo. Ker skupina sama ni bila sposobna sestopiti v nočnih zimskih razmerah, so se slovenski in italijanski reševalci dogovorili, da jih bodo v dolino prepeljali s helikopterjema slovenske in italijanske vojske. "Gre za pravo znanstveno fantastiko. Na srečo je bila noč razmeroma topla. Reševalci svojim očem nismo mogli verjeti, kako so bili mladi Belgijci opremljeni," je še povedal Lado Mrakič, potem ko so Belgijce zgodaj zjutraj srečno prepeljali do gasilskega doma v Logu pod Mangartom, od koder so zatem odšli do župnišča. O svojem drugem rojstvu pa je vodja skupine Jan Marckx dejal: "Za nas je bila to velika izkušnja, ki si jo bomo zapomnili za vse življenje. Vse naše prijatelje, ki radi zahajajo v Log pod Mangartom, bomo obvestili, da naj se nikar ne odpravljajo v gore v zimskih razmerah in s pomanjkljivo opremo."

Naj dodamo, da se je pred dvema letoma podobna avantura Belgijcev, takrat v poletnih razmerah, vendar v neprimerni opremi, končala s smrtjo mladega fanta na Bavškem Grintavcu.

Jani Alič

   02.04.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti