Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nejc Kuhar odličen na Dachsteinu

ponedeljek, 31. marec 2008, ob 10:48, Franci Savenc, ogledov: 3190

Potem ko so tekmovalni turni smučarji že pred mesecem zaključili s tekmami za Slovenski pokal, nekateri izmed njih tekmovalni adrenalin sproščajo na tekmah v tujini.

Z leve: Izidor, Nejc, Žiga Darko29. marca 2008. Zadnjo marčevsko soboto so štirje Slovenci - Darko Kristanc, Nejc Kuhar, Izidor Karničar in Žiga Karničar - nastopili na preizkušnji v Dachteinu v Avstriji. Nejc Kuhar je dosegel odlično 5. mesto.

Avstrijci sami pravijo, da je to njihova najtežja in največja tekma. Prejšnja leta je štela za svetovni, letos pa le za avstrijski pokal, vendar je kljub temu prišlo nekaj dobrih tujcev. Organizatorji so razpisali 2 progi, daljšo, ki je vodila prek vrha Hoher Dachstein in je štela za Avstrijski pokal in krajšo, tehnično manj zahtevno. Darko Kristanc in Nejc Kuhar sta nastopila na daljši progi, na kateri so morali turni smučarji premagati 17 km in 1960 metrov višinske razlike; povzpeli so se tudi na vrh skoraj 3000 metrov visokega Hoher Dachsteina, kjer so morali uporabljati dereze in se s pasom pripenjati na fiksne vrvi. Žiga in Izidor Karničar sta tekmovala na krajši, 12 kilometrski progi s 1400 metri višinske razlike.

Absolutni zmagovalec je bil s časom 2 uri 11 minut Avstrijec Alexander Lugger, drugi je bil Švicar Alexander Hug, tretji pa še en Avstrijec Hans Wieland. Na odličnem petem mestu je tekmo končal Nejc Kuhar, ki je za zmagovalcem zaostal le 8 minut. Darko Kristanc je s časom 3 ure in 15 minut zasedel 45. mesto, med veterani pa 12. Na krajši progi je Žiga Karničar osvojil 7. mesto in 2. mesto v svoji kategoriji, Izidor Karničar pa 13. mesto ter 4. mesto med veterani.Sedaj čakata turne smučarje le še dve tekmi: nekateri se bodo 13. aprila odpravili na Italijanski Monte Canin, kjer bo že 54. tekma v parih. 18. aprila pa bodo Nejc Kuhar, Milan Šenk in Anže Šenk ter ena ekipa Slovenske vojske nastopili še na znameniti tekmi trojk Patrouile des Glaciers v Švici, ki poteka med krajema Zermatt in Verbier. Tekma velja za najdaljšo in najtežjo tekmo v turnem smučanju, štela pa bo tudi za Svetovno prvenstvo ekip v maratonu.

Komisija za tekmovalno turno smučanje 


Več o tekmovanju je (v nemščini) na www.astc.at (Austria Skitour Cup)

 

Oznake: tekTS
eXTReMe Tracker