Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Dravh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Video: Dravh

Rušni vrh in Črna prst Matajurski vrh in Črna prst
Baška grapa Vzhodno na planini
nedelja, 30. marec 2008, ob 15:25, Janez Pikon, ogledov: 2544

Bunker na LajnarjuJanez Pikon: Greben nad Soriško planino in lepi razgledi zagotavljajo lepo preživet dan. Na grebenu nas je veliko, vsi se razgledujemo po čudoviti okolici, ki jo danes nudijo včasih muhasti vremenski pogoji v tem pogorju.

Kot včeraj v Zlatorogu, tudi danes težko najdem parkirni prostor saj je kot v panju tukaj na smučišču. Vse se je uredilo in že nadaljujem po robu smučišča na sedlo med Travhom in Lajnarjem. Po pobočju je prehojeno in kar hitro napredujem ob že vidni ograji ob robu na Travh. Na grebenu malo vleče veter, toda nič ne moti, bolj pomaga ob toplem vremenu, kakršen je danes na planini.

Dravh, Travh (1547 m), Lajnar (1549 m), Slatnik (1609 m)

Pomudim se nekaj časa v okolici popolnoma zasneženega vrha, nato se spustim nazaj na sedlo in naprej na vrh Lajnarja. Krplje danes vsekakor močno pomagajo, lahko tudi turne smuči, kajti sneg je mehak, zato bi bilo preveč naporno. Po mojih ocenah je debelina snežne odeje na bolj osojnih legah še vedno precej višja kot meter. Na Lajnarju ob jekleni kupoli na južni strani grebena so že tudi predeli brez snega, kar ga ni odnesel veter je v teh dneh skopnel.

Smučišče in Lajnar, Porezen

Vsakokrat si tudi ogledujem precej debeli jekleni kupoli na Lajnarju in Možicu. Na obeh so še vedno vidijo sledi možnih udarcev strele ali mogoče tudi izstrelkov iz raznega orožja, ki je bilo prisotno na tem območju.

Nadaljujem in se spustim na sedlo pod Lajnarjem in Slatnikom in slednjega hitro dosežem saj je predel kar dobro shojen in utrjen. Po celotnem grebenu je še vedno veliko nevarnih opasti in previdnost je obvezna, kljub občutku sigurnosti hoditi blizu zasneženega grebena vrhov nad planino. Ob vračanju na planino si na južni strani ogledam tudi mulatjero, ta je še neprehodna in dodobra pod snegom.

Spuščanje s sedla je prijetno, kar prehitro mine in kmalu sem med smučarskim vrvežem na planini in sedaj že pri osamljenem avtomobilu na parkirišču, kjer zaključujem današnje potepanje.

Janez Pikon

 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker