Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slap Savica

Slap SavicaJanez Pikon: Mimo Ukanškega Blata do slapu Savice, po dobro shojeni stezi. Nadaljujem preko mosta čez Savico, reka ni velika, torej tudi slap danes ne bo velik ali ga sploh ne bo in bo viden samo mali Slap Savice.

Slap Savica

Do elektrarne Savica je cesta suha, od tod dalje je pot zasnežena, toda shojena. Med potjo opazim sledi v Komarčo, nekdo je vendarle tudi že poizkušal v to smer in naprej do Doline Sedmerih jezer. Parkirišče doma pri Savici je tudi polno, skratka dovolj je obiskano. Steza in stopnice (557 stopnic) do slapu so pod snegom. Mimo Ukanškega Blata do slapu Savice, po dobro shojeni stezi. Nadaljujem preko mosta čez Savico, reka ni velika, torej tudi slap danes ne bo velik ali ga sploh ne bo in bo viden samo mali Slap Savice. S prijatelji smo se 29. oktobra 1985 spustili s Komarče v izvir in nadaljevali z gumijastim čolnom preko večjega 80 metrov in dveh manjših jezerc do sifona v notranjost približno 180 metrov z opisom in skice z naše odprave.

Blato v Ukancu, Pršivec

Slap ni močan kot običajno sneg se v gorah še ne topi, čeprav ga je veliko. V sušnem obdobju večjega slapu ni manjši nikdar ne presahne. Nadmorska višina velikega slapu je 836 m, padca 51 m skupna višina 78 m.

Nad Slapom Savice, Ob Slapu Savice, Obeležje

Vračam se po nasprotni strani mimo Blata, zelo zanimivega močvirja v Ukancu in naprej mimo Ukanške glave (574 m) do Hotela Zlatorog.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Slap Savica

Skica izvira Savice Do slap Savice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti