Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pokrovec

Sončno na PokrovcuJanez Pikon: Veter se kmalu umiri in sončna pobočja novega snega na že opuščeni planini nudijo možnost sprehodov po zanimivi pokrajini. Na tem lepem predelu Bohinja je veliko lepo urejenih hišic za krajše bivanje.

Pokrovec

Nekatera poslopja pa še vedno za potrebe kmetijstva. Začenjam tam, kjer sem v sredo zaključil, na robu Zajereke. Tukaj se začenja Pokrovec, včasih velika prostrana planina, toda danes veliko manjša a še vedno kar velika. Povsod je videti urejene hišice in vse kar sodi zraven. Manjša poslopja za potrebe kmetijstva so še v teh časih dejavna, lastniki dobro skrbijo za svoje imetje. Snega je veliko in popolnoma suha snežna odeja (do 40 cm) ne ovira hoje po lepih predelih Pokrovca. Pregledujem s soncem obsijana pobočja tudi višje nad odcepom na Goreljek vse do predela z imenom Ravne, kamor je kolovozna pot tudi splužena do vodnega zajetja.

Pokrovec med vsjo Zgornje Podjelje in Koprivnik

Vzhodno nad predelom se dviga Ivnat vrh (1214 m), dlje in severno že na Goreljku pa Madanca (1287 m), bolj vzhodno pa vrh z imenom Jeličnik (1369 m). Južneje pa že vidim prve hiše na Koprivniku (Bobnarjeva domačija).

Pokrovec med vsjo Zgornje Podjelje in Koprivnik

V tej smeri tudi sam nadaljujem in se krožno po popolnoma suhi snežni odeji (do 40 cm) krožno vrnem na Pokrovec, kjer zaključim današnjo pot.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Pokrovec

Na Pokrovcu Pokrovec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti