Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razočarani Bohinjci pišejo amandmaje

Delo - Tomaž Branc: Zakon o Triglavskem narodnem parku - Ministrstvo za okolje je izpolnilo pet od osmih zahtev bohinjske pogajalske skupine

Ljubljana, Bohinjska Bistrica – Predlog novega zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) je zdaj na seznamu vladnih gradiv, ki čakajo na skorajšnjo obravnavo. Po tem, ko ga bo obravnavala vlada – predvidoma še ta teden –, bo predlog, ki je zdaj medresorsko usklajen, šel v dvomesečno obvezno javno obravnavo. Bohinjski župan Franc Kramar in svetniki so od ministra Janeza Podobnika zahtevali, da država v predlog zakona vnese osem zahtev, od katerih ne bodo odstopili.

Imenovali so štiričlansko pogajalsko skupino, ki se ji je z ministrstvom za okolje in prostor uspelo uskladiti glede petih zahtev, tudi za Bohinjce najpomembnejših: v in ob Bohinjskem jezeru bodo dovoljeni kopanje, turistična vožnja z motornimi čolni in organizacija prireditev, Vogel pa bo dobil dovoljenje za umetno zasneževanje, čeprav še ni jasno, ali bosta dovoljeni tudi gradnja vodnih zbiralnikov in uporaba določenih kemikalij. Uspelo jim je tudi doseči, da območja druge varstvene kategorije čez čas ne bodo prešla v prvo, najstrožje varovano območje. Prebivalcem parka bo omogočena gradnja hotelov in drugih turističnih objektov, ob jezeru pa bodo lahko uredili sanitarije, garderobe, otroško igrišče, varovanje kopalcev in izboljšali gostinsko ponudbo. Bohinjcem je obljubljena tudi večja vloga pri pripravi in sprejemanju upravljalskega načrta, ki ga bo javni zavod TNP pripravil predvidoma v mesecih po sprejetju novega zakona.
Po informacijah z bohinjske občine ostajajo nerešene tri zahteve: gozdovi na bohinjskih planinah ostajajo varovalni (torej negospodarski), sedež javnega zavoda TNP se z Bleda ne bo preselil v Staro Fužino (tam naj bi nastala infotočka), prav tako v svetu javnega zavoda TNP ne bo predstavnika krajevne skupnosti Stara Fužina. Kot je dejal podžupan Anton Urh, je občina v vlado že poslala zahtevo, da takšnega predloga ne da v postopek. Kljub razočaranju nad ministrom in pisci zakona, ki so, kot pravi Urh, zakon napisali sebi na kožo, bodo Bohinjci neuslišane zahteve poskušali spraviti v zakon z vloženimi amandmaji.
Tomaž Branc
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Razočarani Bohinjci pišejo amandmaje"

Filip Vidmar,

Smem vprašati, Gašper, katere narodnosti si potemtakem sedaj, če nisi več Slovenec (vidim, da ti res nismo všeč, ker nas pišeš z malo začetnico)? Ali si nekako nadnacionalen?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti