Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Praznik vod(ovod)a na Šmarni gori

Dnevnik - Milena Ule: Na vrhu Šmarne gore imajo v teh dneh dober razlog za praznovanje, saj so v tamkajšnji priljubljeni gostilni, stanovanjskih hišah in cerkvi pred dnevi dočakali, da je iz vodnih pip končno pritekla neoporečna pitna voda!

Na napeljavo vodovoda in ureditev kanalizacije na eni najbolj privlačnih in obiskanih rekreacijskih postojank Ljubljančanov je še zlasti težko čakal šmarnogorski gostilničar Miha Ledinek, ki se je v zadnjih petnajstih letih prenajedel ponavljajočih se obljub menjajoče se mestne uprave, da jim bodo vodovod potegnili na vrh - prihodnje leto. Že pred štirimi leti so v bližini sedla pri kmetiji Gorjanc "izvrtali" ustrezen vodni vir in tudi že odobrili denar za gradnjo vodovoda, ki pa so jo potem prelagali vse do lanske jeseni.

Takrat šele se je izvajalec Prenova Gradbenik dejansko lotil napeljave vodovnih in kanalizacijskih cevi od vrtine do vrha in redni obiskovalci so lahko kar sproti spremljali, kako jim gre delo od rok. Gradbena dela za napeljavo so končali že konec lanskega leta, do letošnje spomladi pa naj bi dokončali gradnjo vodovoda (elektronski pogon) in biološke čistilne naprave za sanitarije pod šmarnogorskim gostiščem. Tako je še pred dvema mesecema napovedoval Mirko Kocuvan z mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet. Tik pred začetkom obratovanja šmarnogorskega vodovodnega sistema pa smo zvedeli, da na Šmarni gori še niso končali celotnega komunalnega projekta, saj so ureditev čistilne naprave in sanitarij za obiskovalce odložili za drugo fazo. Kdaj nameravajo končati celoten komunalni projekt, ki bo MOL stal približno 360.000 evrov, nam Kocuvan včeraj ni javil.

Prav tako ni odgovoril na vprašanje, kako pristojne mestne službe napredujejo pri projektiranju in pridobivanju gradbenega dovoljenja za napeljavo vodovoda na Rožnik, ki se dviga le nekaj sto metrov nad središčem prestolnice in ga s pitno vodo oskrbujejo poklicni gasilci... Ob dragoceni civilizacijski pridobitvi za nekaj več kot 600 metrov visoko izletniško postojanko meščanov si je šmarnogorski gostilničar Miha Ledinek močno oddahnil: "Važno je, da smo dobili vodovod - to je za nas praznik stoletja!"

Milena Ule

 22.03.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti