Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medved na Vresjah

Sledi medvedovih šap v sneguJanez Pikon: Pekovec ob odcepu za Strme, ker nameravam krožno zaključiti pot do odcepa za Soriško planino in zahodno v Ahčičev rovt na Vresje. Mojo pozornost takoj pritegne s sprejem napisano opozorilo v snegu medved in označene sledi.

Medved na Vresjah

Postaja zanimivo saj so sledi dobro vidne tudi naprej po snegu do Ahčičevega stanu. Kaj sedaj?, najprej sem pregledal sledi od odcepa do Ahčičevega stanu na zahodnem delu rovta v dolžini 200 m in pazil, da sem se jim čim manj približeval zaradi kasnejšega ogleda. Sledi so popolnoma sveže, lahko bi dejal, da je medved lomastil tod mimo ponoči ali v jutranjih urah. Od stanu naprej so sledi vodile po gozdni vlaki proti osrednjemu delu na Vresjah. Odločil se se poklicati lovskega čuvaja Jožeta in mu kratkih besedah razložil zakaj sem ga klical. Dogovorila sva se, da se dobiva na začetku teh sledi in jih skupaj pregledava.

Medvedova sled Ahčičovem in Sodjevem rovtu

Kmalu je bil za menoj in skupaj sva si ogledala omenjeni predel v rovtu. Lovski čuvaj Jože se na vse omenjeno odlično razume saj ima z lovom v Bohinju bogate izkušnje. Najprej sva izmerila velikost prednjih šap, ki so v dolžino brez krempljev merile 17 cm. Dodati je treba tudi podatek, da je sled izmerjena v snegu in je možno tudi rahlo odstopanje. Sledi sva fotografirala in vse posnela tudi s kamero zaradi dokumentacije, ki je potrebna. Takoj, ko se vrne v dolino, naj bi poklical na Zavod za gozdove v Kranj in se dodatno informiral, kako je s tem medvedom ker meni, da to ni tisti medved z imenom Bohinc, ki je opremljen z čipom ali verižico za sledenje, katero so mu namestili pred mescem v Ukancu in ga vrnili v Trnovski gozd.

Jože ob solnici, medvedova stopinja, Zabregarjov rovt

Po pregledu predela sva si šla ogledat še Strme in tam iskala možne sledi okrog krmilnic, toda teh ni bilo videti. Domneval je, da naj bi medved prišel preko Baškega sedla, se spustil nižje na Strme in Vresje nato prečkal cesto za Soriško planino, ter nadaljeval na Jelovico. Jože je odšel nazaj v dolino, da preveri vse potrebno o medvedu, sam se odpravim na začetek poti na Vresjah in nadaljujem po medvedovih stopinjah dokler so še vidne, kajti snega ni več veliko, tudi tu so le še snežne zaplate. Sledi se nadaljujejo nad Gatejevim v Javhov rovt. Tu je med iskanjem hrane prevrnil sod in se spustil nižje do spodnjega senika proti Sodjovemu rovtu, kjer je napravil kar nekaj škode. Zaključujem današnjo pot in se vrnem na izhodišče z novim prijetnim doživetjem, ki vam ga predstavljam. Skoraj vsako pomlad je slediti v Bohinju prehodnega medveda, ki se giblje v bližini zgornje gozdne meje. Prepoznavne široke sledi v snegu izdajajo mlajše živali, ki si šele iščejo bivalni prostor.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Medved na Vresjah

Stopinje Pukovnekov rovt
Ježeva koča Ahčičov rovt

G-L: gore-ljudje
Sveže sledi vodijo na S…

Medved na Strmah

Medved na obisku


G-L: YouTube
Medved na obisku:
1     2     3     4     5     6


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti