Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Krucmanove svisle

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Krucmanove svisle

Krucmanove svisle Pri križu nad Jereko
Zajereka ob Pokrovcu Na Pokrovcu
sreda, 19. marec 2008, ob 14:30, Janez Pikon, ogledov: 1986

Krucmanove svisle na ZajerekiJanez Pikon: Zajereka je skrito, manj znano, niti veliko, že precej poraščeno zahodno pobočje, kjer še danes stojijo bolj znane Krucmanove svisle, o njih govori čudovita zgodba, ko so v našem kraju pred mnogimi leti te svisle v šali povezovali z letalstvom.

Zajereka je že dolgo opuščen predel, ki leži na zahodnem grebenu pred Pokrovcem. Še vedno se sledijo seniki, kajti včasih so kosili po vsem predelu skoraj do planine Jelje. Danes je mimo razpadlih senikov še vedno vidna gozdna vlaka, že zaraščena, ki vodi na vrh predela in naprej proti planinam na Pokljuki.

Krucmanove svisle, Zajereka, Pokrovec

Sprehodim se po pobočju Zajereke mimo senikov in še nekaj vidnih travnikov. Poizkušam tudi po gozdni vlaki, toda poraščenost je že opravila svoje, kakor tudi novozapadli sneg še dodatno pritisnil nizko grmičevje k zemlji, zato se zadovoljim s tem kar vidim nižje na Zajereki. Jutranje temperature so bile pod lediščem in je teh 4 cm snega pomrznilo, zato je hoja kar prijetna, čeprav sonce že spreminja strukturo snega na prisojnih pobočjih.

Krucmanove svisle, Pokrovec

Nadaljujem proti edinemu kolikor toliko ohranjenemu seniku in še tega močno načenja zob časa. Že v povzetku sem vam obljubil zanimivo zgodbo o tem seniku. Poizkušal vam bom opisati kako se je ta senik kar močno vtisnil v spomin veliki večini prebivalcev Bohinja, še več ta šaljiva zgodba je šla tudi dlje v svet.

Zgodba: Do prve polovice prejšnjega stoletja so se prebivalci Bohinja večinoma ukvarjali s kmetijstvom in vsem kar sodi zraven, skratka ljudje takrat niso veliko potovali, bili so bolj vezani na svojo domačijo. Informacije so v kraj prihajale bolj poredko, te pa so si takratni prebivalci razlagali po svoje. Nekateri so vedeli za drugačno življenje po svetu, bili so seznanjeni tudi s takratno bolj napredno tehnologijo, drugi pač ne in so si prvič videno razlagali po svoje. V tistih časih še ni bilo veliko letal na našem nebu, nad Bohinjem še toliko manj. Točnega datuma o prvem preletu letala prek Bohinja ni, kajti ljudsko izročilo je zgodbo prenašalo na mlajše generacije iz roda v rod. Ob bučnem ropotu motorjev takratnega letala so pač vsi obrnili pozornost na videno v zraku. Vsak si je po svoje razlagal dogodek na nebu. "Glejte, a vidte Krucmanove svisle u luft" je bila najbolj nenavadna izjava začudenega domačina, ki ni bila primerljiva z letalom, zato mi še sedaj vemo zanjo in še dolgo se bo o njej govorilo.

Najbolj slavni senik (Krucmanove svisle) v Bohinju in tudi širše po svetu, čeprav od njega ni ostalo več veliko si vseeno zasluži toliko pozornosti za tako slavno preteklost, ki mu je bila izkazana.

Janez Pikon
Oznake: FOT
eXTReMe Tracker