Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bitenjska planina

Lovska koča na KljukovcuJanez Pikon: Severno pod gozdno cesto v smeri na Rovtarico je razmeroma velika, sončna, vzdrževana v upravljanju pašnih skupnosti Log, Lepence, Bitnje.

Bitenjska planina

Nižje pod predelom Prečnik in gozdni vrh Pekovec opazim, da tudi na planini ni več snega ali ga je bolj malo. Po gozdu so še manjše zaplate, tako je tudi na Bitenjski planini. Mimo lese se spustim nižje do prvih stanov in sirarne, med potjo ogledujem urejenost planine. Na vsakem koraku se opazi, da lepo skrbijo za planino zahodno na Jelovici. Deset objektov naštejem, tudi sirarno in večino je prenovljenih razen mislim dveh stanov, kjer še vedno velika planina se razprostira do spodnje gozdne ceste.

Nomenj in Julijske Alpe, stara logarnica ob Bitenjski planini

Slišim pasji lajež in že priteče manjši bel kuža in me pospremi del poti, sam tudi opazim dim iz bližnjega dimnika, verjetno lastnik s psom preživlja konec tedna na planini. Na dnu zavijem vzhodno proti stari logarnici, opuščena že od leta 1975, ko so se takratni gozdni delavci preselili na Bohinjsko Bistrico. Malo višje si ogledam zelo lepo lovsko kočo last lovske družine Nomenj - Gorjuše.

Pogled v dolino in vas Nomenj, lovska koča, vas Nemški rovt

Proti dolini, Nomenju in Soteski seže pogled s tega razglednega predela v Koritih, nato se zopet dvignem do stanov, kjer me že čaka pes in tudi lastnica, ponudi mi okrepčilo in me povabi v svojo hišico. Ogledujem si skromno in lepo notranjost koče, urejenost prostorov mi je takoj zelo všeč. Še malo se pogovoriva o skrbnih odnosih domačinov omenjene pašne skupnosti do lastnine v tem okolju in bivanju na planini. Ob prijetnem pogovoru čas hitro mine, zato se poslovim in zapustim lepo in prijetno urejeno Bitenjsko planino na Jelovici.

Janez Pikon

 

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Bitenjska planina

Bitenjska planina Pokljuka
Bitenjska planina Lovska koča

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti