Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bitenjska planina

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Bitenjska planina na Jelovici

Bitenjska planina Prostrana Pokljuka
Bitenjska planina Lovska koča
petek, 14. marec 2008, ob 14:06, Janez Pikon, ogledov: 2001

Lovska koča na KljukovcuJanez Pikon: Planina se nahaja severno pod gozdno cesto v smeri Rovtarice. Razmeroma velika, soncu izpostavljena tudi dobro vzdrževana v upravljanju pašne skupnosti Log, Lepence in Bitnje.

Nižje pod Prečnikom in vrh Pekovca opazim, da tudi na planini ni več snega ali ga je bolj malo. Po gozdu so še manjše zaplate, tako je tudi na Bitenjski planini. Mimo lese se spustim nižje do prvih stanov in sirarne, med potjo ogledujem urejenost planine. Na vsakem koraku se opazi, da lepo skrbijo za to področje na Jelovici.

Nomenj, Julijskimi Alpe, stara logarnica ob planini

Deset objektov naštejem, tudi sirarno in večino je prenovljenih razen mislim dveh stanov. Še vedno velika planina se razprostira do spodnje gozdne ceste, ki vodi do bivše opuščene žičnice za spravilo lesa v dolino, toda o tem kasneje.

Pogled v dolino, lovska koča, Nemški rovt

Slišim pasji lajež in že priteče manjši bel kuža in me pospremi del poti, sam tudi opazim dim iz bližnjega dimnika, verjetno lastnik s psom preživlja konec tedna na planini.

Na dnu zavijem desno proti stari logarnici, opuščena že od leta 1975, ko so se takratni gozdni delavci preselili v Bohinjsko Bistrico. Malo višje si ogledam zelo lepo lovsko kočo last lovske družine Nomenj - Gorjuše, ki vam jo prikazujem v povzetku strani, res vredna ogleda.

Vrnem se na predel pod planino, ki vodi nižje po gozdni vlaki do prostora, kjer je nekoč stala žičnica za prevoz lesa v dolino. Še danes se vidi stopničasti podstavek, ki je služil v te namene. Maksimalno breme na žičnici je bilo (1 m³) lesa, samotežna žičnica je delala na principu (beksla) ali križišča.

Prikazujem nekaj posnetkov proti dolini s tega razglednega predela v Koritih, nato se zopet dvignem do stanov, kjer me že čaka pes in tudi lastnica. Ponudi mi okrepčilo in me povabi v svojo hišico. Ogledujem si skromno in lepo notranjost koče, urejenost prostorov mi je takoj zelo všeč. Še malo se pogovoriva o skrbnih odnosih domačinov omenjene pašne skupnosti do lastnine v tem okolju in bivanju na planini. Ob prijetnem pogovoru čas hitro mine, zato se poslovim in zapustim ta lepo urejen predel na Jelovici.

Janez Pikon

 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker