Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

BDTS 2008 - Zorenje

 Mladinski odsek Bohinj je v zadnjem tednu februarja ponovno organiziral dneve turne smuke. Tokrat smo bili "doma" v koči pod Bogatinom.  Tretjič gre rado, in tokrat je vreme kljub slabi napovedi omogočalo odlične razmere. Polomili palico, smučo in ponev, glavno da so noge ostale cele!

 

Ko sem za praznik osmega februarja povohal gnečo pod Voglom in na Soriški planini, sem še enkrat več občutil: Turno, ja, to je to. To je užitek, to je svoboda. Briga me, če nas ima večina bralcev za čudake, osvajalce nekoristnega sveta. Toda vsakdo, ki je kdaj z robniki drsal »firn«, ali naletel na pršič, ki se kot smeh muza med »pancarji«, ta že ve o čem govorim. Na skorjo, gnil sneg in kakšen kamen človek kar hitro pozabi.

Danes bom hodil bolj spredaj, sem sklenil. Iz toplega zavetja Koče pod Bogatinom se kmalu lepo v vrsti kot mravlje z mravljišča odpravi ekspedicija. Piski oznanjajo kontrolo lavinskih žoln, ki jo vestno opravlja Gabr. Pred vsako turno smuko je potrebno poskrbeti za varnost. Na vrhu prvega vzpona proti Lepi Komni nas dohiti še Rok in v spremstvu sonca ter rahlega vetriča se podamo novemu dnevu na proti. V lepih ključih se vzpenjamo proti Kalu. To je po Srednjem vrhu, Obeh Bogatinih, Zelenem vrhu in sobotnem večernem smuku z Gradiča (Roka je seveda zvleklo do Srednjega vrha) prava »nedeljska tura«. Hodim v krasni »špuri«, ki jo vleče Simon. Uživam v enakomernih vzponih. So taki, da človek na koncu kar težko verjamem, da jih je konec. Opazujem ostale v skupini. Niso glasni, kot so bili prejšnji večer v koči. V vseh žari notranje zadovoljstvo, da so zraven, da so del tega prostranstva. Pogled se nato pomika po vencu Bohinjskih gora. Kako čudoviti vršaci, zaliti s snegom. Res je lepo tu. Ob desetih smo že na mestu, kjer si v zavetrju s smuči snamem pse. Pod nami smučišče. Le nekaj trenutkov si vzamemo za požirek čaja in že jo vijugamo po čudovitem terenu navzdol. Ne predira se, če pelješ po kloži in severnih »flankah«. To je prava poezija. Počivamo na soncu v vrtači. Čas in prostor za malico. Pojemo dobrote, ki smo jih te dni nosili s seboj na ture, in ki so nam še ostale. Nikamor se nam ne mudi danes. Uživamo. Ob dveh smo spet v Koči pod Bogatinom, idealnem izhodišču za zimsko Komno, kamor gotovo pridemo spet in spet. Le še spust v dolino nazaj v ta podivjani svet.
Hvala osebju Pod Bogatinom za toplo kočo in dobro hrano. Vsej druščini hvala za prijetne dni na belih poljanah. Vsem, ki letos niste šli zraven, povem, da gremo skoraj gotovo drugo leto tudi. Če bo le sneg.
Občutke, doživetja, vtise in lepote, ki jih običajno doživlja in nato vsake toliko časa podoživlja turni smučar, je težko opisati z besedami.

Še beseda o naslovu tega članka. To ni kakšen piramidni sistem. BDTS je kratica za bohinjske dneve turne smuke, akcijo mladinskega odseka Bohinj na prostranih smučiščih Komne, ki ne potrebujejo umetnega zasneževanja. Zorenje je le izraz - ko si na Komni, se ne staraš, takrat zoriš.
 

Del občutkov sem z vami delil Andrej Rožič.

Zoreli in slikali smo: Mojca, Bernarda, Katka, Barbara, Irena, Nina, Vesna, Monika, Ema, 2 x Aleš, Robi, Jani, Rok, Simon, Davorin, Matej, Niko, Klemen, Gabr, Andrej 

Komna februar-marec 2008











Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave
Značke:
novosti SMU

1 komentarjev na članku "BDTS 2008 - Zorenje"

Tomaž Ogrin,

"ko si na Komni, se ne staraš, takrat zoriš." Kako res! Spomnim se profesorja arhitekture Svetka Lapajneta, ki je za svojo 70-letnico naredil turno smuko Dom na Komni-Sedmera-čez Peske nazaj. Prerojen je prišel in napolnil s svojimi občutji večerni Dom. Komna je raj za vse starosti. Zimska in letna. Veseli me, da jo današnja mladina obravnava kot posebno kvaliteto življenja v tem stehniziranem in živčnem svetu. Še posebno Bohinjska. Mnogi ne vedo, kaj imamo takorekoč pred pragom, dokler ne uničimo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti