Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Zajamniki

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Planina Zajamniki

Gorska ulica na planini Grošov hrib
Črna prst, Rodica, Šija Planina Zajamniki
četrtek, 13. marec 2008, ob 15:19, Janez Pikon, ogledov: 5704

Zasnežene ulice na planini ZajamnikiJanez Pikon: Planina leži na prisojnih pobočjih nad Zgornjo Bohinjsko dolino. Njena značilnost je razporeditev stanov v dolgo ulico, kar nam takoj pade v oči, če planino opazujemo z južno bohinjskih gora in predelov onstran naše doline.

Mimo planine je speljana makadamska cesta z Goreljka, ob planini Jelje in planine Konjska dolina in planina Peči. Cesta vodi dalje preko planine Praprotnica, predela Razpotje na Rudno polje, kjer se priključi glavni pokljuški cesti.

Planina Zajamniki

Podjelje, tukaj vprašam znanca, ali mogoče ve, v kakšnem stanju je pot preko Javornice in naprej do planine Zajamniki. Pot je blatna, saj so pred kratkim vozili les v dolino, in mi odsvetuje v tej smeri zaradi onesnaženosti terena, zato se odločim pot začeti z Goreljka po gozdni cesti.

Peči, planina Zajamniki, Peči

 

Cesta je zasnežena, toda prevožena tudi z motornimi sanmi in hoja po kolesnicah kar prijetna; sedaj je sneg še malo pomrznjen, a že je čutiti spreminjanje strukture snega na sončnih predelih poti. Proti planini Jelje je še veliko snega, recimo do 25 cm, in nikakršnih drugih sledi razen terenskega vozila in motornih sani. Do planine Zajamniki je sedem kilometrov in hoje približno eno uro. Sem na odcepu pred planino Jelje se razgledam proti vrhu razglednega dela. Nihče še ni bil tukaj, odkar je padel zadnji sneg, prav tako ni sledi na Javorjov vrh in planino Konjska dolina.

Na sončnih Pečeh, predel z devetimi lepimi hišicami in razgledom predvsem na Podjelje in Koprivniku, in že se spuščam proti planini Zajamniki in opazim, da je tu snežna odeja tanjša in tudi gozdna cesta je na predelih že kopna. Od daleč vidim značilno obliko planine in se na prvem delu spustim nižje do prvega razglednega stanu na vzhodnem robu, od koder je nastalo tudi nekaj objavljenih fotografij. Kadunjec (1323 m) je gozdni vrh nad vzhodnim delom planine in največ v zimskem času in zjutraj skriva sončne žarke nekaj hišicam na vzhodu planine.

Planina Zajamniki je velika planina; na njej je približno 80 stanov, vsi so lepo urejeni, saj lastniki le-teh skrbijo, da njihova lastnina ne propada. Sem se vračajo na oddih, nekateri imajo tukaj v poletnih mescih tudi živino in skrbijo za vse, kar sodi zraven.

Po krajšem oddihu po zgornji cesti nadaljujem na drugo stran in pogledam, ali je mogoče kdo na planini. Sledi vodijo do Mosovega stanu, toda lastnika Lojzeta ni tukaj, se pravi na planini tu razen mene ni nikogar. Nekaj časa še vztrajam in si ogledujem po planini, nato se dvignem na gozdno cesto in se po njej začnem vračati nazaj po isti poti na Goreljek.

Janez Pikon


Oznake: FOT
eXTReMe Tracker