Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Zajamniki

Zasnežene ulice na planini ZajamnikiJanez Pikon: Planina leži na prisojnih pobočjih nad Zgornjo Bohinjsko dolino. Njena značilnost je razporeditev stanov v dolgo ulico, kar nam takoj pade v oči, če planino opazujemo s Spodnje Bohinjskih gora in predelov onstran naše doline.

Planina Zajamniki

Mimo planine je speljana makadamska cesta z Goreljka, ob planini Jelje in planine Konjska dolina in planina Peči. Cesta vodi dalje preko planine Praprotnica, predela Razpotje na Rudno polje, kjer se priključi glavni pokljuški cesti. Podjelje, tukaj vprašam znanca, ali mogoče ve, v kakšnem stanju je pot preko Javornice in naprej do planine Zajamniki. Pot je blatna, saj so pred kratkim vozili les v dolino, in mi odsvetuje v tej smeri zaradi onesnaženosti terena, zato se odločim pot začeti z Goreljka po gozdni cesti. Cesta je zasnežena, toda prevožena tudi z motornimi sanmi in hoja po kolesnicah kar prijetna; sedaj je sneg še malo pomrznjen, a že je čutiti spreminjanje strukture snega na sončnih predelih poti.

Planina Zajamniki

Proti planini Jelje je še veliko snega, recimo do 25 cm, in nikakršnih drugih sledi razen terenskega vozila in motornih sani. Do planine Zajamniki je sedem kilometrov in hoje približno eno uro. Sem na odcepu pred planino Jelje se razgledam proti vrhu razglednega dela. Nihče še ni bil tukaj, odkar je padel zadnji sneg, prav tako ni sledi na Javorjov vrh in planino Konjska dolina.

Peči, planina Zajamniki, Peči

 

Na sončnih Pečeh, predel z devetimi lepimi hišicami in razgledom predvsem na Podjelje in Koprivniku, in že se spuščam proti planini Zajamniki in opazim, da je tu snežna odeja tanjša in tudi gozdna cesta je na predelih že kopna. Od daleč vidim značilno obliko planine in se na prvem delu spustim nižje do prvega razglednega stanu na vzhodnem robu, od koder je nastalo tudi nekaj objavljenih fotografij. Kadunjec (1323 m) je gozdni vrh nad vzhodnim delom planine in največ v zimskem času in zjutraj skriva sončne žarke nekaj hišicam na vzhodu planine.

Planina Zajamniki je velika planina; na njej je približno 80 stanov, vsi so lepo urejeni, saj lastniki le-teh skrbijo, da njihova lastnina ne propada. Sem se vračajo na oddih, nekateri imajo tukaj v poletnih mescih tudi živino in skrbijo za vse, kar sodi zraven.

Po krajšem oddihu po zgornji cesti nadaljujem na drugo stran in pogledam, ali je mogoče kdo na planini. Sledi vodijo do Mosovega stanu, toda lastnika Lojzeta ni tukaj, se pravi na planini tu razen mene ni nikogar. Nekaj časa še vztrajam in si ogledujem po planini, nato se dvignem na gozdno cesto in se po njej začnem vračati nazaj po isti poti na Goreljek.

Janez Pikon

 

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Zajamniki

Gorska ulica Grošov hrib
Črna prst, Rodica Planina Zajamniki

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti