Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prihaja mali generator brez škodljivih emisij

Dnevnik - Vlasta Tifengraber: Na tržišče prihaja ekološki prenosni generator HydroPak, ki tehta manj kot dva kilograma in v nasprotju s podobnimi robustnimi napravami deluje tiho in brez škodljivih emisij. HydroPak, ki sta ga soustvarili ameriški podjetji Horizon in Millenium Cell, deluje na principu tehnologije gorivnih celic.

Za zagon generatorja je treba vstaviti le poseben vložek in dodati navadno vodo. Pri tem ni treba dodajati destilirane vode, saj naprava deluje tudi, če se doda morska voda.

Mali generator je namenjen predvsem za kampiranje, uporabo na odročnih mestih ali v kriznih primerih. Kakovostno ohišje je odporno na zunanje vplive in ima neomejen rok trajanja, prav tako zelo dobro zobu časa kljubujejo tudi vložki. Generator z enim polnilom proizvede 400 vatov energije, kar prek izhoda za izmenični električni tok in dveh USB-konektorjev omogoča 14-urno neprekinjeno napajanje prenosnih računalnikov, luči, televizij in drugih električnih ter elektronskih pripomočkov. Z enim polnilom je mogoče napajati prenosni računalnik od osem- do desetkrat. Ker je tih in brez škodljivih emisij, je uporaben tudi v zaprtih prostorih.

"Hydropak je prvi prenosni energijski sistem, ki se aktivira z vodo. Prihodnje leto bomo predstaviti še več podobnih izdelkov, saj smo prepričani, da je uporaba tehnologije gorivnih celic v energijskih sistemih praktična, ekonomična in dosega visoko učinkovitosti. Na energetskem področju danes vlada tržna vrzel, ki jo bodo takšne alternativne tehnologije kmalu zapolnile," je izjavil George Gu, direktor podjetja Horizon Fuel Cell Tehnologies.

Preden bo mogoče generatorje Hydropak kupiti, mora naprava opraviti še potrebne varnostne preizkuse. V ZDA jih bo verjetno mogoče kupiti v drugi polovici leta. Generator bo predvidoma stal okoli sprejemljivih 300 evrov, kar je precej manj od podobnih naprav, ki delujejo po principu gorivnih celic. Za vsak dodatni vložek pa bo treba odšteti 16 evrov.

Vlasta Tifengraber

 13.03.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Prihaja mali generator brez škodljivih emisij"

Metod Škarja,

Pogledal sem na njihovo spletno stran. Energija je v posebnem vložku (vložek je v članku tudi pravilno omenjen), z vodo pa se ta vložek aktivira in potem preko gorivnih celic daje elektriko. Moč 25W zvezno, 50W vršno, zaloga 270Wh, cena naprave 400 USD, cena vložka 20 USD. Torej ne gre za čudežno energijo, ampak za sistem, ki se že nekaj časa napoveduje tudi za napajanje raznih naprav namesto baterij, ko bodo razvili dovolj majhne in dovlj zmogljive enote.


Andrej Pečjak,

Zadnje čase se v poljudnem tisko pojavlja brez števila člankov, ki ljudem ponujajo skorajšnjo uporabo "čudežne energije", kot npr. avtomobili na vodo in zrak, generatorji na vodo, zemeljski magnetizem in še in še.

Dejstvo je, da energija ne more nastati iz nič in ker so v vodi atomske vezi močne, potrebujemo veliko energije, da vodo razbijemo na kisik in vodik (saj se še spomnite iz osnovne šole, ko smo to delali z elektrolizo).

Če je voda le aktivator, potem ta generator ni na vodo, najbolj verjetno pa tudi ni generator, ampak akumulator energije.

Vsekakor je vanj nekako treba dati energijo in to več energije, kot jo dobimo ven (izgube, ki vedno so). Lahko je stvar čisto uporabna za taborjenje in odprave, je pa daleč od kakšnega generatorja na vodo.

Če je na gorilno celico (kar je tudi omenjeno), potem je voda končni produkt, vanjo pa ponavadi vlivamo metanol (iz katerega se izloči vodik) ali pa imamo s seboj jeklenko vodika, kar pa ni praktično. take gorilne celice so že v prodaji za avtodome, polni se jih pa z metanolom (pri porabi cca enega litra na 10 ur razvija moč 40 W)

Super bi bilo tudi, če bi se novinarji, ki o tem pišejo, naučili nekaj osnov fizike.

V članku piše, da generator proizvede z enim polnjenjem 400 Wattov energije.

Žal se z vati meri moč in ne energija, najbrž je bilo mišljeno 400 Wh kar pomeni, da lahko nek notesnik s porabo 100 W deluje 4 ure.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti