Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Poljana

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Pastirjovc

Poljana na Češnjico Na griču Pastirjovc
sreda, 12. marec 2008, ob 13:26, Janez Pikon, ogledov: 1248

Poljana nad ČešnjicoJanez Pikon: Prisojno pobočje nad Češnjico je obsijano s soncem, nižje predele prekriva gosta megla, zato obiščem Poljano nad Češnjico, ta prisojni in skriti pašnik pod grebenom Slatovnika in Javornico.

Prijetno vreme me je vodilo v to smer nad Jereko in Češnjico. Spodnje Podjelje, točneje pri Pustu zavijem levo po nekaj časa kolovozni poti, toda kmalu kolovoz preide v gozdno pot. Nadaljujem mimo travnika, senikov in dveh hudournikov. Opaziti je da je septembrsko neurje tudi tu pustilo posledice. Snega tu ni več in tudi na Poljani ni sledi razen mokrih kolovozov. Pogled po predelu je prijeten, kar si lahko ogledate s fotografij. Zaradi lepšega razgleda se dvignem na zgornji rob in po njem nadaljujem po razmeroma dolgem pobočju.

Poljana nad Češnjico

Poljana je razdeljena na dva večja sončna predela, ki višje preide do gozdne meje, strmi predel se imenuje Brnica. Po vsej dolžini na severu meji z grebenom Slatovnik (1103 m), začne se desno nad Ptoncem pred Srednjo Vasjo in konča pod Javornico (1112 m). Greben je lepo viden z Rjave skale (žičnica Vogel), drugače malo manj, če zanj ne veste.

Pastrirjovc s smreko cvizlo in tepke na Poljani

Na tem pašniku vsako leto pasejo živino, nameščena so tudi vodna korita saj je tu vode vedno dovolj, tu na sredini pašnika je tudi velik zbiralnik vode za Češnjico. Lep sadovnjak je videti na spodnjem manjšem predelu južno nad njim pa pastirjovc, že ime pove čemu je služil več v preteklosti danes ne več toliko. Sedaj na tem hribčku rase cvizla, ki jo prikazujem v povzetku strani. Na spodnjem ali južnem predelu nad Češnjico je manjši poraščeni vrh z imenom Peca (721 m). S Poljane vrh težko zaznamo, če zanj ne vemo z doline je bolj viden.

Več poti vodi prek tega predela višje na Javornico ali na Četeže in nižje v Srednjo vas, Češnjico ali Podjelje in Jereko. Preko Poljane je vodila med drugim tudi šolska pot v časih, ko je bila osnovna šola še v Srednji vasi.

Janez Pikon 

 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker