Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

S smučmi po Slovenski smeri

Delo: Po dveh mesecih čakanja na primerne razmere so v petek, 10. t. m., vsak za sebe in proučujoč razmere, Janko Arh, Janko Humar in Marko Šurc (vsi AO Bohinj) preplezali Slovensko smer v Steni. ...

(Zanimivo je, da je dan za njimi isto smer preplezal še Marko Bricelj, član AAO, v nekaj manj kot 3 urah.) Kako natančno so proučevali razmere povedo njih ugotovitve: spodaj srenast sneg, mestoma trd, naklonina do 45 stopinj (merjeno k strminomerom!), Bele plati le poprhane s snegom in na vrhu kopne (40 m), Osrednja in Slovenska grapa ter Frevčev izstop pa zasuti s suhim, napihanim snegom. Med Osrednjo in Slovensko grapo petmetrskl skok. Največja naklonina smeri (52 st.) v Prevčevem izstopu itd.
Izstopili so po štirih urah in odšli na Kredarico.

V soboto pa sta šla Arh in Humar kljub močnemu vetru na Triglav in prišla nazaj šele okoli poldneva. Zato sta Arh in Šurc lahko pričela s spustom na smučeh po Slovenski smeri šele okoli 13. ure. Temperatura pa se je do tedaj že precej dvignila in nevarnost plazov je postajala vedno večja, zato sta bila (razen v Slovenski grapi, kjer sta smučala normalno, v paralelni tehniki) ves čas spusta navezana in prek Belih plat ter skoka med grapama sta se morala spustiti tudi ob vrvi. Toda — kljub vsemu je imel Arh ves čas smuči na nogah in dereze si je moral mestoma navezati le Šurc (kot varujoči). Iz stene sta prišla okoli 13. ure. V Vrata ter naprej v Mojstrano sta nadaljevala že v soju čelnih svetilk.


Janko Arh: 11. marca mineva 30 let od prvega smučanja po Slovenski smeri v Severni triglavski steni. V svoj dnevnik sem si takrat zapisal:

''Celoten spust je zelo dramatično popisal Marko (Šurc) za Planinski vestnik (letnik1978, št. 6, strani 348-351). Drugače nama je šlo kar dobro, le Bele plate so bile nekoliko nerodne. Tudi na začetku sem se kar malo bal; na Kredarici sta naju vremenarja precej strašila. Ko pa sva presmučala Prevčev izstop (ki je kar ozek in strm) je bilo vse dobro; smučal sem mnogo bolj sproščeno in brez strahu.
Vseeno pa ti tak spust ne prinese drugega, kot da govore o njem. Je spust s Kanjavca vse kaj lepšega. Vseeno pa mi ni žal da sva šla, čeprav ne vem, če bom kaj takega še kdaj smučal...''

P.s.: Slišal sem, da je po Slovenski kasneje smučalo še več alpinistov, vendar kaj bolj točnega ne vem. Bilo bi zanimivo zbrati podatke o tem. Morda se bodo pa udeleženci oglasili po tem zapisu?

Delo, Alpinistične novice, 20.03.1978

Objavljeno: Delo, ...03.1978

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46028

Novosti