Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaključek SP v tekmovalnem turnem smučanju

Golte, 9. marca: Zadnja tekma letošnjega Slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju je bila zaradi nevarnosti plazov z Okrešlja prestavljena na smučišče Golte. Kljub tokratni zmagi Tomaža Sokliča je letošnji pokal osvojil Nejc Kuhar. Med dekleti je na zadnji tekmi in v skupnem seštevku slavila Jana Marinko, med mladinci pa odkritje letošnje sezone, Jaka Ortar.

Organizatorji zadnje tekme v okviru slovenskega pokala tekmovalnega turnega smučanja 2008, GRS Celje, so bili prisiljeni tradicionalno prizorišče na Okrešlju zaradi sveže zapadlega snega in s tem velike nevarnosti plazov zamenjati za prijaznejša pobočja na smučišču Golte. Uspelo jim je trasirati razgibano in zanimivo progo, ki je imela večje število vzponov, kar je zahtevalo tehnično znanje tekmovalcev pri številnih menjavah tehnike. Tudi orientacija je bila na večini nepoznanem terenu kar zahtevna naloga.



Trojica najuspešnejših tekmovalcev te sezone (Tomaž Soklič, Nejc Kuhar in Anže Šenk) si je približno na polovici proge že zagotovila tolikšno prednost, da je bilo le vprašanje, v kakšnem zaporedju bodo ti tekmovalci zasedli zmagovalne stopničke. Tomaž Soklič (Cerklje) je v cilju dokazal, da se je v tednu, ko sta se Kuhar in Šenk udeležila svetovnega prvenstva v Švici, uspel primerno spočiti in dobro pripraviti na zadnjo domačo preizkušnjo v sezoni. Zmagal je s časom 1:18:45 in le za devet sekund prehitel drugo uvrščenega Nejca Kuharja (GRS Jezersko). Tretji je s časom 1:19:25 v cilj prispel Anže Šenk (TTSO Jezersko). Četrti je bil – tako kot že večkrat letos – Marjan Zupančič (KGT Papež), peti pa Milan Šenk (GRS Jezersko).

Pri mladincih je z odlično prednostjo 3 minut in 17 sekund ponovno slavil Jaka Ortar (Freeaproved) pred Žanom Karničarjem in Tilnom Šenkom (oba TTSO Jezersko). Jaka je s tem svojim uspehom postal tudi najuspešnejši newcomer sezone. Je bil pa to njegov zadnji nastop med mladinci; v prihodnji sezoni lahko od njega pričakujemo odločen boj za visoka mesta tudi v članski konkurenci.

V ženski konkurenci je slavila Ljubljančanka Jana Marinko (AO Rašica), pred Katarino Stare (KGT Papež). Jana je zmagala na vseh tekmovanjih letošnje sezone in si z maksimalnim številom točk (300) zagotovila tudi skupno zmago v Pokalu 2008.

»Tekma je bila po odzivu tekmovalcev sodeč zelo dobro pripravljena, dolžina in težavnost proge sta ustrezali trendom, le megla je ponekod malo presenetila, tako da so se nekateri malo lovili. Dobro je, da smo tekmo zaradi obilice novozapadlega snega na Okrešlju prestavili na drugo lokacijo; če bi jo prestavljali časovno, bi bila izvedba najbrž vprašljiva,« je povedal Gregor Justin iz GRS Celje. "Glavni sponzor" tekme so bili seveda člani GRS postaja Celje s svojim prostovoljnim delom, edini resnični sponzor pa je bila Pivovarna Laško.

S tekmo na Golteh se je torej zaključil letošnji niz tekem za Slovenski pokal. Pri članih ga je osvojil Nejc Kuhar, ki je po končani sezoni na domačih prizoriščih povedal: »S Tomažem in Anžetom smo bili vso sezono izenačeni. Z drugim mestom na zadnji preizkušnji mi je uspelo osvojiti edini naslov, ki mi je manjkal »doma«, zmago v skupnem seštevku pokala. Naslednje sezone se bom bolj posvečal tekmovanjem svetovnega ranga.«.

Žiga Karničar je na kuclju pred ciljem uspel izvesti vzorno »raznožko«.

Drugi je bil Tomaž Soklič, tretji pa Anže Šenk – oba sta za zmagovalcem zaostala za manj kot točko. Do desetega mesta sledijo Marjan Zupančič, Milan Šenk, Tone Karničar, Jernej Karničar, Robert Pritržnik, Boris Weisseisen In Primož Šenk.

Pri mladincih je skupno zmago osvojil Jaka Ortar, pri dekletih pa je, kot že rečeno, slavila Jana Marinko. »Zdaj, ko sem mama trem gasilcem, smučarjem in potapljačem, se slovenskih dirk vedno veselim in bojim hkrati. Bojim se tiste dobre smučarke tekačice, oziroma vrhunske športnice, ki bo prodrla v ta šport. O njej slišim vsako leto, le spoznam je ne... Zaradi pomanjkanja časa treniram zgolj na smučiščih. Položni tereni mi nikoli niso ležali. Sprememba, ki so jo pač prinesli moji otroci, je pretirana previdnost pri spustih, ki še malo niso tako zahtevni, kot je bil moj smučarski domet pred otroci. Vzponi pa so za moj okus položni,” je komentirala končano sezono.

Janez Krč, predsednik Komisije za tekmovalno turno smučanje pri PZS pa je ob zaključki letošnjih tekem na slovenskih prizoriščih dejal: »V prvi vrsti hvala prizadevnim organizatorjem - brez njih si pokala ni mogoče zamisliti. Še za odtenek bolj skopa zima od lanske je odnesla eno tekmo (Tržič) - upamo, da bodo naslednje leto že v polnem številu. Letošnji pokal je pokazal, da se je v Sloveniji ustvaril krog približno 20 tekmovalcev, ki so tekmovalno turno smučanje vzeli za svoj šport - vsaj v zimskem delu leta. Novo točkovanje ne dovoli nikakršnega taktiziranja - slab dan oziroma manjkaš lahko le na eni preizkušnji. Verjamem v to, da bomo pridobili tudi na množičnosti in prva naloga v bodoče je, da skupaj z organizatorji pridemo do ključa rešitve za večjo udeležbo. Posebej premišljen pristop bo potreben pri mlajših kategorijah. Hvala vsem, ki ste sodelovali pri realizaciji in čestitke vsem tekmovalcem - še posebej najboljšim.

Brane Žagar in Petra Lombar, KTTS pri PZS
Fotografije Brane Žagar in Hans Avberšek

Komisija za tekmovalno turno smučanje


 

Ekipa oddaje Gorske sledi
je tekmovanje posnela ...

Rezultati zadnjega tekmovanja

Rezultate SP 2008 v TTS pa si
morate prenesti (XLS, 70 kB)

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti