Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slap Grmečica

Slap Grmečica pod RečevnicoJanez Pikon: Ogled slapu Grmečice pod Rečevnico za vasjo Log in potok Grmečice s pritoki, ki izvira nad Prečnikom pod predelom Strme, vzhodno ob Medjovi dolini in pod Šimnkovim rovtom in pogledom na divjo strigo Grmečice.

Slap Grmečica

Začnem mimo železniške postaje na Bohinjski Bistrici in ob železnici nadaljujem do železniškega mostu čez reko Savo pri Bitnjah. Pred mostom za Ajdovskim gradcem se spustim nižje do Save in ob bregu nadaljujem po ravninskem delu mimo senikov in hišice ob Polakovem travniku. Na nasprotni strani reke že vidim vas Lepence, nad menoj pa gozdnato področje Selo. Snega je tu le še za vzorec saj hitro kopni, zato je tudi pot na določenih delih blatna, dokler ne pridem pod vznožje gozdnega predela Selo, tukaj je struga reke že močno pod pobočjem in nadaljujem po gozdni poti nad reko do prvih travnikov vasi Log v Bohinju. Travniki so suhi in hoja je prijetna, kmalu sem mimo vasi in nadaljujem pod Rečevnico po poraščenem delu, ki se kmalu razširi v pašnik pred slapom, ki ga že slišim.

Slap Grmečice pod Rečevnico za vasjo Log v Bohinju

Pogled nanj je veličasten, kar vam tudi prikazujem na fotografijah, struga ob slapu je tako visoka, da je nemogoče prečkati potok. Pred robom slapu in ob strugi potoka vodi višje med Veliko in Malo Rečevnico strma in markirana pot na Lome in Nemški Rovt. Po pašniku in grmovju opazim sledi visoke vode ob večjih nalivih.

Slap Gmečice, Peči in Pirašiški slap
Slap Grmečica pod Rečevnico

Še nekaj novih obiskovalcev se preko pašnika bliža slapu, niso domačini opazim po njihovem vedenju in govorici. Pozdravimo se, s pogledom se poslovim od slapu, okolice in se vrnem po isti poti za reko Savo pred železniški most in na Bohinjsko Bistrico.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Slap Grmečica


G-L: YouTube
Slap Grmečica:
1   A   B   C   D   E   F   G   H


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti