Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Na Sellaronda Skimarathonu

ekstremni nočna preizkušnji v Dolomitih nastopili tudi štirje slovenski tekmovalni turni smučarji

Sellaronda Skimarathon je najbrž najpopularnejša mednarodna tekma v tekmovalnem turnem smučanju, kar dokazuje predvsem zelo množična udeležba; letošnje, že 14. preizkušnje, ki je bila v petek, 7. marca, zvečer, se je udeležilo več kot 300 dvojic iz Italije, Nemčije, Avstrije, Švice in Slovenije (na startni listi jih je bilo kar 377).

Slovenske barve so zastopali Darko Kristanc in Janez Velikanje ter Boris Weisseisen (vsi iz Kranja) in Boris Stropnik (Velenje).

Vznemirljive in dolgotrajne, kar 42 kilometrske nočne preizkušnje se lahko lotijo samo ekstremisti – zelo vztrajni in trenirani turni smučarji, ki so se pripravljeni soočiti tudi neutrjeno progo in nepredvidljivimi vremenskimi razmerami. Lahko jo smatramo za resnično edinstveno turno smučarsko tekmo na svetu, so zapisali organizatorji na svoji spletni strani.

Proga je vodila smučarje po čudoviti pokrajini, skozi vasi Selva, Corvara, Arabba in Canazei v katerih se letno izmenjujejo start in cilj ter mesta Gardena, Campolongo, Pordoi in Sell. Na cilj je prispelo 306 dvojic; najhitreje, s časom 03:15:07.30, Italijana Hansjorg Lunger in Guido Giacomelli, ki sta najbližja zasledovalca ugnala kar za 11 minut.

Darko Kristanc in Janez Velikanje sta bila na progi nekaj manj kot 5 ur (04:54:59.60) in sta v cilj prispela kot 174., Boris Stropnik in Boris Weisseisen pa sta v dobrih petih urah (05:02:04.10) končala na 198. mestu. Zadnja dvojica je za preizkušnjo potrebovala še dobro uro več (06:12:27.30).

»Sellaronda Skimarathon je izredno priljubljena tekma, tako da so prireditelji primorani omejiti število tekmovalcev. Kar težko je priti zraven, prijaviti se je treba že precej prej, predložiti je potrebno celo zdravniško potrdilo,« je povedal Darko Kristanc. »To je res nekaj posebnega – tekmuje se v dvojicah in v nočnem času, tako da moraš imeti čelno svetilko. Ob progi so nam svetile tudi bakle, čakale so nas okrepčevalnice, spremljali so nas policisti na motornih saneh, predvsem v mestih pa so nas spodbujali številni gledalci. Zanimivo je biti del množice, ki v pancarjih teče skozi mesto…«

Petra Lombar, KTTS pri PZS
Fotografije Darko Kristanc

Spletno mesto organizatorjev: Sellaronda.it

Kategorije:
Novosti SMU SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti