Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zabregarjov rovt

Jožova hišica v Zabregarjevemu rovtu na StrmahJanez Pikon: Sončno in vetrovno je te hladne zimske dni z obilo sprehodov, ter čudovitih razgledov po skrbno urejenih travnikih nad vasico Nemški Rovt.

Zabregarjov rovt

Lovski čuvaj Jože se odpravi na Strme urediti nekaj za lovišče potrebnih opravil. Danes nisem imel namena nikamor višje v gore, zato odidem z njim in že sva na poti do predela Volčje jame (Vovčje jame). Gozdna cesta proti območju Volčje jame (Vovčje jame) je splužena in prevozna krožno na Strme in Vresje do odcepa nad predel Pekovec, odeja mokrega snega je debela do 25 cm. Oprtava nahrbtnike s potrebno opremo in hrano za divjad in se začneva spuščati proti najvišjem predelu na Strmah, kjer je njegova lepa hišica. Ogledujeva si sveže sledi divjadi po gozdu in tudi nižje, kamor kmalu prispeva. S senom iz bližnjega senika napolniva naravno krmilnico v Barakarjevemu rovtu in nadaljujeva do hišice malo nižje. Še vedno razgledni in veliki travniki so bili v preteklosti eno samo veliko razgledno pobočje. Starejši prebivalci in lastniki z Nemškega Rovta trdijo, da se je z najvišje ležečega Barakarjevaga rovta videlo povsod po travnikih in rovtih celotnega območja.

Velika bivša logarnica na predelu Volčje jame (Vovčje jame)

Izstopal je gozdni vrh Gorelne, ki je zaradi dandanašnje obsežnejše poraščenosti bolj neopazen in zanj vedo le lastniki, domačini, gozdarji in lovci. Zakuriva ogenj in pripraviva vse za udobno vrnitev, ter se spustiva preko Zabregarjevega mimo Pukovnikovega do Frtunčevega rovta in napolniva krmilnice in urediva vse potrebno okrog tega. Vrneva se v že ogret prostor, Jože nama skuha še čaj. Privoščiva se tudi nekaj dodatkov, ki sodijo v to okolje. V koči kar nekaj časa posediva in se o marsičem pogovoriva.

Krmilnica, Pukovnekov rovt na Strmah

Megleno vreme pripomore k daljšemu in prijetnemu zadrževanju v koči, tako čas hitro mineva in že je pozno popoldan. Ogenj v peči že počasi ugaša, postoriva potrebno v prostoru in zapustiva kočo, ter se vrneva preko predela Volčje jame (Vovčje jame) v dolino in domov.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Zabregarjov rovt

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti