Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cerro Piergiorgio (2719 m)

Peter Podgornik: je mogočna gora v skupini Fitz Roy.
O zadnji prvenstveni in na kratko o zgodovini plezanja

Pred tednom sem v italijanskem mestu Sondrijo srečal prijatelja, alpinista in gorskega vodnika Giovannija Ongaro. Ker sem vedel, da bi moral ta čas plezati v Patagoniji, sem bil seveda začuden, da ga vidim, še bolj pa me je zanimalo, zakaj ima eno roko v mavcu, drugo pa pestuje na traku.

Giovanni mi je povedal, da je 31. januarja 2008 med plezanjem nove smeri v SZ steni Cerro Piergiorgio približno dvesto metrov pod robom stene doživel pravo bombardiranje. Odlomil se je kos ledene gobe na vršnem grebenu in kosi ledu so Giovanniju močno poškodovali obe roki. Imel je še toliko moči, da si je namestil zatič, preko katerega sta ga soplezalca spustila na varovališče. Ena roka je utrpela dva grda zloma, druga je utrpela močne udarce ledu in je bila zelo boleča. Soplezalca Cristian Brenna in Herve Barmasse sta mu zlomljeno roko naravnala, ga oskrbela in v šestih urah spustila preko 600 metrov globoko, do vznožja stene.

Četrti član odprave Mario Conti, stari patagonski lisjak, ki je skrbel za logistiko na odpravi, je Giovannija spremljal do bolnice v Calafatih. Tam je ponesrečeni po podrobnem zdravniškem pregledu dobil mavec na obe roki.
Giovanni in Mario sta se vrnila v Evropo, soplezalca Christian in Herve pa sta dokončala smer in dosegla vrh 9. februarja 2008 ponoči.

Nova smer je visoka preko 800 metrov, imenuje se Ruta de I'hermano in - postregla je z zahtevnim tehničnim plezanjem. Najlažji raztežaji so bili zgornje šeste stopnje. Dve tretjini stene so plezali s pomočjo pritrjenih vrvi, prve tri dni so porabili, da so zamenjali vse stare poškodovane vrvi. Po besedah Giovannija skala ni bila preveč kvalitetna.
Zanimivo je, da je ob lanskem poskusu preplezati isto smer doživel podobno zgodbo njihov kolega Gianluca Maspes, ki ga je že na vstopu v steno poškodoval plaz padajočega kamenja.

Z to smerjo so fantje uresničili 24 let stare sanje kolegov iz Lecca, ki so prvi poskusili v tej mogočni steni. Na polički sredi stene so našli šop klinov Casimira Ferrarija, ki je z »Ragni di Lecco« v sezoni 1994/95 v treh poskusih dosegel sredino stene.



Kratka zgodovina plezanja na Cerro Piergiorgijo:

Gori je dal ime italijanski duhovnik De Agostini, odličen poznavalec Patagonije in velikokrat prvopristopnik na patagonske vrhove. Ime je dobila po mladeniču Piergiorgiu Frassati (1901 – 1925), doma iz Torina.
Prvi vzpon na vrh pa sta opravila argentinska Slovenca - brata Jurij in Peter Škvarča 17. januarja 1963. Šestčlanska argentinska odprava je poskusila iz JV strani gore. Brata Škvarča sta vzpon opravila v dveh dneh po ozkem, zahtevnem ozebniku v čudovitem ambientu na alpski način. Dolžina smeri 600 metrov, težave TD+.

Oči alpinistov so se potem ustavile na monolitni SZ steni, ki pa je čakala vse do leta 1984; prvi poskus sta opravila alpinista iz skupine »Ragni di Lecco« – Marco Ballerini in Alessandro Valtolina.
Novembra 1985 je italijanska naveza Mario Manica - Renzo Vettori prva uspela preplezati SZ steno. V štirih dneh sta opravila vzpon v odlični skali in čudovitem plezanju. Smer Greenpeace je visoka 800 metrov, težave VII/A1.
Isto smer sta dober mesec pozneje ponovila alpinista iz Švice – Vincent Banderet in Paul Maillefer.
Novembra 1987 so poskusili po lednih vesinah z južne strani in vzpon zaključili tik pod vršnim grebenom: Monica Malgarotto, Maurizio Venzo in Alberto Rampini.
V sezoni 1994/95 so bili v SZ steni opravljeni trije poskusi po novih težkih smereh:
Jerome Thiniers s francoskimi tovariši˛.
Casimiro Ferrari s Pajki iz Lecca, nekateri so sestavljali ekipo, ki je preplezala Z steno Cerro Torreja; treh poskusih so v težkem tehničnem plezanju v vpadnici vrha preplezali polovico stene.
Istočasno sta plezala levo Maurizio Giordani in Gianluca Maspes. Poskus se je končal po preplezanih dveh tretjinah stene, z zahtevnim plezanjem: 7a, e/A4.
04.-05.12.1995 sta bila na prizorišču dogajanja spet Giordani in Maspes: Esperando la cumbre je ime nove smeri, ki sta jo preplezala po SV Grebenu. Težave 6a, e/A2, 75°.
Februarja 1996 so splezali novo smer, ki se konča na SV grebenu italijanski alpinisti: Pietro Dal Pra, Mauro Giraldi, Lorenzo Nadali in Andrea Sarchi. 635 metrov visoko, ocene 7a/A3 so poimenovali »Pepe Rayo« (posvečena je španskemu alpinistu, ki se je ponesrečil v spodnjem delu stene).
Leta 2001 sta v Z steni Autheman in Bardet preplezana smer »All you need is love«; o njej žal nimam podatkov.
Leta 2008 pa je bila preplezana še Ruta de I'hermano (kar sem predstavil na začetku).

Besedilo Peter Podgornik
v sodelovanju z Giovannijem Ongarom, Lucom Maspesom,
nekaj podatkov je iz knjige Patagonija – Buscaini/Metzeltin

 

   Giovanni Ongaro

  Piergiorgio, S, SZ in Z stena s smeri

        Christian in Herve

Foto: G. Ongaro in H. Barmasse

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti