Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 04. 03. 08

Ponovno Eiger ter nova smer v Klemenči peči

Eiger
Jernej Breščak je že dolgoletni član Akademskega AO. Po končanem študiju je odšel nazaj na rodno Dolenjsko, se zaposlil kot fizkulturni šolmošter in z resnim dekletom zgradil bajto s pogledom na vinograde. Tega, da je nekdaj plezal se komajda še spominja.

Lahko bi bila povsem klasična zgodba o nekdanjem alpinistu, če ne bi bil zadnji stavek neresničen. Nejc za učitelja z Dolenjske presneto pogosto razmišlja (v škodo izobraževalnega procesa) o alpinizmu in ga veliko tudi zganja. Tokrat se mu je za zimske šolske počitnice zdela primerna Klasična smer (ED, 1800 m) v severni steni Eigerja. Potem, ko je bil zavrnjen s strani polovice telefonskega imenika (kako običajno!), je dobil: “Ja! Itak!” s strani mladega Luke Ajnika (AK Rinka) sicer tudi simpatizerja Akademskega AO. 23. februarja sta vstopila in do noči v odličnih razmerah priplezala do bivaka pred Prečnico Bogov. Naslednji dan sta po sedmih urah priplezala na vrh in po sitnem sestopu popoldan še ujela zadnji vlak za Grindelwald. Do jutra sta bila že v Ljubljani.

V domačih gorah
Peter Juvan in Janez Toni sta v nedeljo preplezala Severni raz Male Mojstrovke. Izstopila sta na Hanzovo in po njej na rob stene. V smeri so bile razmere v redu - nepredelan sneg in pa večinoma požled. Na njuno veselje sta našla tudi večino svedrovcev. Temperature so bile pozitivne in plezanju nadvse prijazne.


Rok Kočevar je bil v torek, 26.februarja v Kotliški grapi. Bilo je toplo a vseeno je odšel vse do pod slapu na vrhu grape. Od tam je začel plezati po grapi, levo do smeri Čebulj – Mulej. V grapi – plaznici, je naletel na odlične razmere. Z vrha je sestopil na sever po smeri Alpi. Rok sumi, da je preplezal prvenstveno smer, ki jo je poimenoval Poni za Veroni (IV, 3, 350 m). Ker je glede na očitno in vabljivo linijo skoraj neverjetno, da nihče izmed tako aktivnih kamniških plezalcev v minulih desetletjih ne bi opazil in tudi preplezal grape, prosi(mo) za morebitne podatke o predhodnem vzponu.



Poni za Veroni ali kaj drugega?

Novo nad Logarsko
Stena Klemenče peči je bila v teh dneh suha kot poper in je ponujala uživaško plezanje. Dva izmed glavnih lokalcev, Samo Supin in Avgust Robnik, sta opremila in preplezala novo smer Vesele nogice (VI/V, 200 m). Smer je v celoti opremljena s svedrovci, poteka pa med smerema Direktna in Zajček.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Eiger, foto Luka Ajnik in Nejc Breščak


Severni raz Mojstrovke, foto: Janez Toni

Klemenča peč

 

Značke:
ALP AN novosti

2 komentarjev na članku "Alpinistične novice 04. 03. 08"

Aleš Koželj,

Brana!

Mogoče malce pozno, ampak vseeno bi prosil Roka Kočevarja za bolj natančen podatek o smeri vzpona.

Lep pozdrav

Aleš Koželj


Aleš Koželj,

BRANA, po nekaj poizvedovanja:

verjetno so isto linijo plezali že 9. marca 1978 Bojan Pollak in Cene Berčič.

1. zimska ponovitev Desne oz. Mulejeve smeri: 1. februar 2005 Tomaž Humar, Aleš Koželj

Lep pozdrav

Aleš

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti