Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kljub vremenu rekordna udeležba na petnajstem Jurčičevem pohodu

Dnevnik - Mojca Zorko: Petnajsti pohod po Jurčičevi poti od Višnje Gore do Muljave je bil v znamenju obletnic in rekordov. Po besedah organizatorjev se ga je namreč udeležilo kar 11.000 ljudi, največ doslej, veliko pohodnikov, ki so včlanjeni v različna planinska društva, pa je obeležilo tudi 115-letnico Planinske zveze Slovenije.

Tudi nekateri pohodniki so imeli svoje rekorde. Cilka Smolič iz Novega mesta se je pohoda udeležila že trinajstič in je letos prejela tudi posebno priznanje. Pravi, da jo še posebej navdušuje, da to ni zgolj klasičen pohod, namenjen rekreaciji, temveč je tudi kulturna pot. "Ko sem se leta 1996 prvič udeležila pohoda, sem znova prebrala vsa Jurčičeva dela in nato še nekaj let drugim razlagala zgodbe okoli znamenitosti, ki jih srečamo na poti," je pojasnila dobrovoljna pohodnica.

Dobre volje je bil tudi Slavko Mencin iz Grosuplja, ki se je pri svojih osemdesetih letih z ženo podal sicer po nekoliko krajši poti, od Polževega do Muljave. Za pot sta porabila okoli dve uri, drugače pa so pohodniki za celotno pot potrebovali še kako uro več. Nekateri so se na pot odpravili prvič, a zagotovo ne zadnjič. Med takimi sta bila Tončka in Franci Bakšič iz Rake pri Krškem, ki sta pot opisala kot zelo zanimivo, razgibano in dobro označeno.

"Muljavo poznava že od prej, po letnem gledališču, kjer sva si že ogledala več iger, zato sva se tokrat odpravila še na ta pohod," sta povedala Bakšičeva. Med "prvčki" je bil letos tudi šolski minister Milan Zver, ki je bil tudi slavnostni govornik na osrednji prireditvi na Jurčičevi domačiji. Poudaril je predvsem ljubezen Slovencev do pohodništva in kako pomembno je, da načelo "zdrav duh v zdravem telesu" udejanjamo v sožitju z naravo, in ne le v fitness in welness centrih.

Vreme je bilo letos pohodnikom naklonjeno, in čeprav je kazalo, da bo padla kaka kaplja dežja, se to namreč ni zgodilo. Številni pohodniki, ki so prišli iz vse Slovenije, so tako imeli suho pot, tudi tisti, ki so pohod podaljšali še do izvira Krke - in ravno teh je bilo letos še posebno veliko.

Osrednjo proslavo na Jurčičevi domačiji na Muljavi je kot vsako leto obiskal tudi Jurčičev lik Krjavelj, ki je ljudi nasmejal s svojo zgodbo o tem, kako je "hudiča na dvoje presekal". A tokrat so gledalci lahko slišali kar dve izvedbi - klasično, ki jo je odigral župan Ivančne Gorice Jernej Lampret, za katerega pravijo, da je najboljši Krjavelj po svojem očetu, in v moderni izvedbi dijakov srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, v kateri je Krjavelj zgodbo kar odrepal.

Mojca Zorko

  03.03.2008

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti