Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najtežja večraztežajna kombinirana smer na svetu

Erik Švab (AO SPDT, sponzorji: Grivel, Montura, La Sportiva) in Klemen Premrl (AO Tržič, sponzorji: Black Diamone, Mountain Hardware) sta opravila drugo ponovitev super smeri Illuminati (M11, WI6+).

Po lanski prvi ponovitvi smeri Jedi Master (druga najtežja večraztežajna kombinirana smer na svetu v Val d’Aosta), je Erik Švab pred kratkim opravil tudi drugo ponovitev smeri Illuminati (M11, WI6+, 5 R). Smer se nahaja v južnji steni v Dolomitih, v stranski dolini Vallunga v Val Gardeni. Za uspešen vzpon sta Premrl in Švab porabila tri enodnevne obiske: prvič sta šest ur tavala po megli in iskala steno in čeprav sta prišla sto metrov do nje je nista videla; drugič sta steno našla in poskusila prve tri raztežaje, tretjič pa sta v verjetno zadnjem dovolj mrzlem vikendu letošnje zime uspela prosto preplezati vse najtežje kombinirane raztežaje in zgornjo svečo.

V perfektnem mrzlem februarskem dnevu s soncem sta po ogrevanju v prvem poskusu oba alpinsta kot vodilna v navezi preplezala oba najtežja raztežaja ob 'tehnični asistenci' prijatelja Uroša Saksida, ki je šel požrtvovalno z njima in ju varoval. Po opravljenem 'delu' si je privoščil zasluženi počitek in se nastavil soncu ter ju ob glasbeni kulisi Iztoka Mlakarja počakal da sta se spustila spet dol.

Smer Illuminati je res markantna, saj poteka po ogromnem previsu sredi stene visoko v hribih, nad katerim kraljuje velikanski sistem visečih sveč, ki je popolnoma izpostavljen soncu. Prvi raztežaj je bolj fizično zahteven predvsem zaradi več težkih gibov in vzdržljivosti ter nosi oceno M11. Drugi je na začetku 'živa streha' in precej težek, potem pa naklonina rahlo popusti in je potrebna samo vzdržljivost ter sreča s skalo, ki je precej slaba, tako da se lahko mimogrede izpuli kakšen oprimek. Prava ocena je verjetno M10+. Tretji raztežaj je lažji (M8) in te pripelje do ogromne preko 20 metrov dolge viseče sveče, ki ti dovoljuje da se splaziš iz previsa po katerem poteka prvi del smeri. Švab in Premrl sta da združila z lažjim četrtim raztežajem in se tako izognila stojišči sredi leda. Gre za pravo kombinirano smer z ledom v vseh raztežajih, čakala pa ju je še posebno zahtevna zadnja sveča, ki je bila na vrhu prelomljena in nad katero je bil pravi ledeni previs, ki je nastal zaradi stalnega odloma sveč zaradi sonca in visokih dnevnih temperatur. Po enourni 'bitki s stalaktiti' sta jo uspešno preplezala in na vrhu zaključila fantastičen dan!

Po oceni obeh alpinistov gre brez dvoma za trenutno najtežjo večraztežajno kombinirano smer v Evropi in na svetu, ki je tako v skali kot v ledu težja od smeri Jedi master, ki jo je Švab lani preplezal, Premrl pa tudi poskusil. V kombinacij s še tretjo smerjo takega tipa (Empire strikes back v Val d'Aosti) gre za fantastično trilogijo najtežjih kombiniranih večraztežajnih smeri, ki do danes še ni bila preplezana...

 AO SPDT

 

Smer Illuminati je leta 2006 prvi opremil in prosto preplezal Avstrijec Albert Leichtfried, letos pa sta jo kot prva ponovila Južnotirolca Florian Riegler in Herbert Klammer. Drugo ponotivev sta opravila Klemen Premrl in Erik Švab. Težave posameznih raztežajev so: M11, M10+, M8, WI5 (preplezala sta dva ratežaja v enem), WI6+. Za uspešen vzpon je potrebna primerna psiho-fizična priprava in velik mraz, saj je stena obrnjena v jug in viseči ledeni del izpostavljen vsakodnevnemu soncu.

Slovensko planinsko društvo Trst - AO

          Alpinistilčni odsek PD Tržič


G-L, 24.02.08: Ponovila Illuminato

        

    

 

Kategorije:
Novosti ALP SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti