Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad vzhodnimi ravninami

Delo - Marjan Raztresen: Planinska založba pri Planinski zvezi Slovenije je konec preteklega leta izdala prepotreben planinski vodnik Po gorah severovzhodne Slovenije

Ob omembi gora v severovzhodni Sloveniji se najprej spomnimo na Pohorje, potem na Boč, Donačko goro in Goro Oljko; na Konjiško goro ali Kozjak komajda kdo pomisli, Haloze in Slovenske gorice pa naj bi bili vinorodni in ne planinski holmi, da o Goričkem in Lendavskih goricah sploh ne govorimo. Toda kdor je kdaj meril, na primer, strmine na komaj dobrih 500 metrov visokega Svetega Avguština nad Zgornjim Leskovcem v Halozah, ki se imenuje tudi Gora, natančno ve, kako so tako nizke gore planinsko privlačne in zapeljivo lepe.

Planinska založba pri Planinski zvezi Slovenije je za take hribovce konec preteklega leta izdala prepotreben planinski vodnik Po gorah severovzhodne Slovenije. Do zdaj edini vodnik s tem naslovom in temu ustrezno vsebino je namreč izšel v isti založbi pred davnimi 27 leti. Toda čeprav je v lanskoletnem vodniku zapisano, da gre za drugo, popravljeno in dopolnjeno izdajo, nima ta knjiga s prvo enakega naslova niti istega avtorja niti enake zasnove. Isti je samo urednik, ki pa se je v lanski izdaji kljub svojemu skromnemu avtorskemu prispevku podpisal kot prvi avtor.

Prvi vodnik Po gorah severovzhodne Slovenije je po utečenih pravilih takšne literature napisal geograf Peter Ficko. S pogledom iz osrednje Slovenije je skupaj z večino slovenskih rojakov gledal na posamične med seboj večinoma nepovezane gorske ali hribovite skupine tega dela države s tega zornega kota ter jih opisoval od zahoda in juga proti severu in vzhodu. Kot avtor je izvrstno opravil zahtevno delo, ki se ga zdaj očitno noče nihče več lotiti.

Zato se je urednik in lektor takratne, prve izdaje Milan Cilenšek po posvetu z založniškim odborom zdaj odločil prositi za sodelovanje pri novi izdaji več avtorjev in recenzentov (pri drugem vodniku jih je sodelovalo kar 34), za vsako gorsko skupino res dobrega poznavalca, ki mu ga je uspelo prepričati za pisanje, in drugega, ki mu je bil recenzent. Čeprav se je s sourednico in solektorico Viktorijo Dabič gotovo kar se da potrudil, da bi avtorske prispevke poenotil in jih vpel v slog obeh prvopodpisanih, mu to ni popolnoma uspelo. Poleg tega se je odločil za opisovanje iz mariborskega zornega kota, od vzhoda proti zahodu, kar sicer ne moti, ni pa skladno z utečenimi pravili. (Pred davnimi leti je eden od slovenskih kartografov obrnil zemljevid Julijskih Alp, da so bile Karavanke na dnu zemljevida, tolminski hribi pa na vrhu; ostalo je pri tem edinem poskusu takšnega prikazovanja.)

Če bi slogovna neenotnost morda celo popestrila branje vodnika, ga drugačna neenotnost oteži. Povsod niso navedene za planinske in siceršnje popotniške potrebe zelo koristne nadmorske višine, predvsem izhodišč, nekatere transverzalne poti so posebej opisane v poglavju na koncu knjige, druge so samo omenjene med vodniškim besedilom, nekatere pa sploh niso, veliko krajev, tudi večjih in pomembnejših, ni predstavljenih za potrebe planinskega popotnika, pri nekaterih pa niso navedene največje znamenitosti. Pri Šmartnem na Pohorju, na primer, niso niti z besedico omenjene znamenite freske v tamkajšnji Martinovi cerkvi. Eden od ne prav številnih posladkov v knjigi je opis grebenskega prečenja Pohorja.

Nekateri avtorji očitno precenjujejo uporabnike vodnika. Ni nujno, da vsak planinec ve, kdo so Neža Maurer, Mitja Šipek ali Luka Kramolc, zato bi bilo primerno, da bi ob njihovih imenih napisali, s čim so se zapisali slovenski kulturi. V spominih na partizanske boje pa se morajo bralci pač prilagoditi političnemu prepričanju avtorjev posameznih poglavij: ne glede na zgodovinsko pomembnost je urednik pustil marsikatero piščevo pretirano gostobesednost ali samo skromno omembo medvojnih dogodkov, čeprav ne eno in ne drugo bistveno nikakor ne vpliva na kakovost prispevkov.

Kljub omenjenim pripombam bo novi vodnik Po gorah severovzhodne Slovenije koristen spremljevalec planinskih pohodnikov po premalo znanih hribih in gričih tega dela države.

Marjan Raztresen

www.delo.si     27.02.2008

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti