Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pomladansko vreme vabi na Kršičevec

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Na Kršičevec se pride po označeni poti iz vasi Jurišče

Tokratno izhodišče izleta bo vasica Jurišče (703 m), do katere pelje osem kilometrov dolga cesta iz Pivke prek vasi Parje in Palčje. Na Kršičevec se pride po označeni poti iz vasi Jurišče. Ura in pol prijetnega vzpona. Vrnitev s Kršičevca je po isti poti.

V Jurišču se začne daljši, vendar precej položen vzpon proti Kršičevcu, ki ga vidimo nad seboj. Prepoznamo ga po neporaščenem vrhu. Markirana steza pelje na Kršičevec iz Jurišča. Po njej gremo desno gor. Steza je kar strma, ker vodi naravnost. Na vrhu ugotovimo, da se je bilo vredno potruditi. Pričaka nas širen razgled na dolino Pivke. Kršičevec je lepa pomladanska tura, za katero ne potrebujete prav velike kondicije, uživate pa lahko v lepi naravi in širnem razgledu.

Na zemljevidih ima gora ime Kriščevec. A na njej ni nič kriščevega, temveč le bolj ali manj ostro kršje. Z njim je ta kraška gora posuta vse prek. To je območje, kjer prevladuje kršje in ki je na tej odmaknjeni in samotni goličavni snežniški deželici mehko, ovcam prijazno in zelo všečno izletnikom, ki imajo radi drugačno Slovenijo. Tu ni kozolcev, vrtičkov in s slamo ali skodlami pokritih hiš, slišali boste tišino ali le glasove s pašnikov in mogoče tudi ugledali divjad.

Urška Šprogar

Vecer.si 28.02.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti