Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Lepo vreme, še tanjši živci

Dnevnik - Jana Petkovšek: Krajani nezadovoljni zaradi neurejenega parkiranja, a novega parkirišča pod Šmarno goro še dolgo ne bo

LJUBLJANA - "Glede na to, da v prihodnjih dveh letih denarja v mestnem proračunu ni rezerviranega, mi pa ga kot četrtna skupnost za to nimamo dovolj, novega parkirišča pod Šmarno goro ne gre pričakovati v tem času," pravi Dejan Cernak, predsednik četrtne skupnosti Šmarna gora.

S tem posredno napoveduje, da bo vsaj še toliko časa problem s parkiranjem pod vznožjem Šmarne gore v Tacnu.

Sobote in nedelje so pod Šmarno goro polne pločevine, saj pohodniki avtomobile puščajo tudi na parkiriščih bližnjih sosesk ter na pločnikih. Pred in za gostilno pri Koširju je navadno vse polno že v zgodnjih dopoldanskih urah, polni so tudi bližnji travniki ob njivah in cesti, ki vodi mimo Pirnič v Smlednik.

Cernak je pojasnil, da so predstavniki četrtne skupnosti sami govorili z lastniki travnikov in na podlagi tega mestni upravi poslali seznam morebitnih parcel za odkup. Tako naj bi jim olajšali delo pri iskanju primernih parcel, kjer bi nato čim prej uredili novo parkirišče. A smo z mestne občine dobili povsem drugačen odgovor.

Alenka Pavlin z Oddelka za urejanje prostora je pojasnila, da sta "v zaključni fazi izdelave strateški prostorski načrt MOL in izvedbeni prostorski načrt MOL, ki bosta predvidoma končana do konca aprila, ko bosta tudi javno razgrnjena in dostopna vsem občanom. V času javne razgrnitve lahko vsi podajo svoja mnenja, stališča ali potrebe po morebitni spremembi razgrnjenega gradiva". Pavlinova v odgovoru ne omenja podatkov, ki so jih prejeli iz četrtne skupnosti Šmarna gora, niti tega, ali so predloge četrtne skupnosti morebiti že upoštevali v strateškem prostorskem načrtu MOL, ki ga bodo javnosti predstavili 22. aprila. Je pa mestna uprava mnenja, da bi lahko ljubitelji Šmarne gore namesto avtomobilov pogosteje uporabljali mestni avtobus.

"Na Šmarno goro grem vsaj dvakrat na teden. Vedno se pripeljem z avtom, saj vožnja z avtobusom traja predolgo. Kadar ne morem parkirati v Tacnu, se zapeljem do Pirnič. Še eno parkirišče bi bilo nujno, ne le zaradi pohodnikov konec tedna, parkirišče je polno tudi med tednom, kot vidite sami," je povedala študentka Kaja Ložar.

Zaradi vedno zasedenega parkirišča gostišča Pri Koširju se jezi Janez Zupančič, direktor podjetja Ultra Impex, ki vodi lokal. "Ob nedeljah je najhuje. Do desete ure je naše parkirišče povsem zasedeno. V času kosila zato naši gosti ne morejo nikjer parkirati. Nekateri pohodniki so celo tako neuvidevni, da vstopijo v gostilno v blatnih pohodniških čevljih, se v naših sanitarijah napol umijejo in odidejo. Res mi ni jasno, zakaj ne gredo peš iz Šentvida, če že gredo lahko potem v hrib!" je dejal nejevoljen Zupančič, ki pa se kljub vsemu še ni pritožil na policijo ali mestno upravo.

 
 

Okoli 70 obvestil o prekrških
so izdali policisti minulo soboto v Spodnjih Pirničah, kamor so se odpeljali zaradi več prijav napačnega parkiranja, je pojasnila Martina Gramec, tiskovna predstavnica policijske uprave Ljubljana. Z občasnimi nadzorovanji bodo nadaljevali. Tam namreč parkirajo tisti, ki se povzpnejo na Šmarno goro. Mestnih redarjev v Tacnu ni prav pogosto. "Redarji na tej lokaciji zaradi kadrovske podhranjenosti posredujejo le, kadar prejmejo več pritožb krajanov," je dejal Andrej Orač, vodja ljubljanskega redarstva.

Jana Petkovšek

  22. 02. 2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti