Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

30. zimski pohod Arihova peč

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar: Zimski pohod v spomin na padle partizane pod Arihovo pečjo bo v nedeljo, 2. marca

Zimski pohod v spomin na padle partizane pod Arihovo pečjo bo v nedeljo, 2. marca. Organizatorji so Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož iz Šentjakoba. Pričakujejo pohodnike iz Avstrije, Slovenije, Italije in Hrvaške.

Kot vsako leto se bodo pohodniki zbrali pri Polancu na Čemernici nad Šentjakobom v Rožu in se nato povzpeli mimo partizanskega bunkerja proti najvišji točki pohoda, koči na Bleščeči (1086 metrov) in se prek obnovljene Ressmannove koče spet vrnili v dolino. Tudi tokrat ne bo manjkalo družabnosti - ne med potjo, ne pri koči Slovenskega planinskega društva Celovec na Bleščeči in še posebej ne v cilju na Čemernici, kjer pohodnike čakajo okrepčila in diplome za udeležbo na pohodu ter domača slovenska glasba, je v vabilu zapisal Ivan Lukan, tajnik Slovenske športne zveze iz Celovca.

Tudi letos pričakujejo pohodniki čudovito vreme in tople spomladanske sončne žarke ter številne pohodnike iz Avstrije, Slovenije, Italije in Hrvaške. Predsednik organizacijskega odbora je Danilo Prušnik. Zgoraj omenjena društva prirejajo pohod v spomin na osem partizanov in partizank, ki so 9. februarja 1945, torej tik pred osvoboditvijo Avstrije, v spopadu z nemško vojsko, padli pod Arihovo pečjo v Karavankah. Vsi so pokopani na pokopališču v Šentjakobu v Rožu.

Spominske in hkrati športnorekreacijske prireditve so bodo tudi letos udeležili številni pohodniki iz Slovenije (člani planinskih društev od Štajerske prek Gorenjske in Ljubljane do Primorske), razveseljiv pa je tudi nadpovprečen odziv domačinov, ki bodo prišli iz celotnega dvojezičnega ozemlja Koroške - od Zilje preko Roža do Podjune. Med udeleženci pričakujejo bila tudi skupino zvestih pohodnikov iz Samoborja pri Zagrebu pod vodstvom Acija Aleksiča, prav tako kot številne ljubitelje gora in narave iz Trsta.

Organizatorji pohoda bodo odlikovali zveste pohodnike za večkratno udeležbo. Podelili bodo zlato značko za 25-kratno, 15-kratno, 10-kratno in 5-kratno udeležbo.

K uspehom letošnje prireditve bodo poleg aktivnih pohodnikov iz celotnega prostora Alpe-Jadran bistveno prispevali tudi številni prizadevni prostovoljni sodelavci Slovenskega planinskega društva Celovec, domačega kulturnega društva Rož ter Slovenske športne zveze z Danilom Prušnikom na čelu. Prisrčno vabljeni.

URŠKA ŠPROGAR

 Preživeli partizan Bogdan Mohor - Ston (s palicami), glavni organizator pohoda Danilo Prušnik (levo), predsednik Zveze koroških partizanov Peter Kuhar (drugi z leve) in predsednik Slovenske športne zveze Marijan Velik

Vecer.si 20.02.08

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti