Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 19.02.08

Lepo vreme se nadaljuje, prav tako odlični vzponi

Alpe
Lepo vreme v Alpah se nadaljuje in prav tako vzponi. O dobrih razmerah v Eigerju se že nekaj časa govori in minuli vikend sta steno preplezala Dejan Miškovič (AO Ljubljana-Matica) in Andrej Erceg (AO Črnuče) s pridruženim švicarskim članom naveze Marcusom Stofferjem. V steni so bivakirali enkrat in drugič na vrhu. Opis vzpona z dobrimi fotografijami je dal Crni na spletno stran AO Črnuče

Tina Di Batista (AO Matica), Tomaž Jakofčič (Marmot, AAO) in Miha Valič (AO Rašica, vsi Policija RS) smo izbrali severno steno Grandes Jorasses. Stena se je od jeseni dodobra osušila in še najbolje je zgledalo v desnem delu. Izbrali smo smer Reve Epherme d’Alpiniste (V, 5, 6a, A2, 800 m). Smer je preplezal Yvan Ghirardini leta 1994, prvi del je bil z njim tudi Slavc Svetičič.

Mislili smo, da je še neponovljena a smo na Leschaouxu našli podatek o prvi ponovitvi leta 2005. Glede na oceno smo pričakovali resnejše prosto plezanje, rodilo pa se je le M5+. Ponoči smo sestopili po Zahodnem grebenu do bivaka Canzio na sedlu Grandes Jorasses in naslednji dan po dokaj pestrem ledeniku Mont Mallet v dolino.

Iz domačih logov
Roman Mihalič – Gric in Primož Slapničar (oba AO Novo mesto) sta plezala nad Tamarjem, Zimsko smer v Strugu (III+, 45-60 st., 900 m). Vstop je bil kombiniran vse ostalo  pa po trdi, splazeni grapi. V treh urah sta bila na grebenu in nato preko vrha Struga sestopila pa Arihovi smeri (III+, 350 m) na Rušno planjo in dalje v Tamar.

Na primorski strani Julijcev so plezali Bovško smer v Jalovcu. Novica o odličnih razmerah, objavljena na spletu, je šla hitro naokoli in oglasila sta se tudi hrvaška alpinista Domagoj Bojko (PDS Velebit) in Elvin Sindičić (RAK). Plezala sta v soboto, pohvalila razmere in predlagala najtežjemu raztežaju oceno Al 5. Dolžina smeri je 700 metrov. Za njima sta plezala še dva člana AO Ljubljana-Matica.

V nedeljo sta Jure Pezdirc in Janez Kosirnik (oba AO Domžale) preplezala
Pripravniško grapo v Planjavi. Čez prvi skok je bil potegnjen ozek, strm  ledeni jezik, drugi skok pa je bil bolj skalnat. Čez nekaj dni sta plezala še originalno Domžalsko grapo v Brani. Razmere so bile povsod odlične.

Južna stena Temena ponuja v teh dneh odlično in toplo plezanje sredi snežnih prostranstev. Prva sta to letos odkrila Matjaž Jeran (AO Ljubljana-Matica) in David Debeljak (AO Rašica) v družbi dveh poljskih alpinistov. O alpinistični izmenjavi z alpinisti iz Poljske bo kmalu pipravljena obširnejša reportaža. Sledila sta jima minuli vikend še Miha Habjan (AAO, Mammut) in Aleš Česen (AO Kranj).

Rok Stubelj in Jernej Arčon sta minuli vikend preplezala smer Zagon (spodnji del) v Krnu,  do lažjega sveta. Izstopili so desno, po lahki grapi na rob stene. V nedeljo sta jima sledila še Milivoj Bučan in Tomaž Cingerle. Razmere so bile solidne, vseeno pa so v strmih delih naleteli na nepredelan sneg in zato na skope možnosti varovanja. Plezali so osem ur.

Čez vikend so Vanja Nastran, Vladimir Makarovič in Mitja Gleščič (vsi AO Nova Gorica) opravili veliko uživaško turo – prečenje Loške stene. Začeli so v soboto pri trdnjavi Kluže, bivakirali pod Konjskim sedlom in končali v nedeljo na Plešivcu. Sestopili so v Bavšico.

Novosti
Z več koncev je bilo slišati o dokaj slabih razmerah v Loški steni. Kar nekaj navez si je uspelo obrusiti zobe predvsem v gornjem delu, ki poseduje večje količine nepredelanega snega. Tudi Peter Bajec - Poli (AO Železničar) in Tadej Golob sta podobno opisala razmere le, da sta onadva vseeno pririnila do vrha. 14.02. sta namreč v trinajstih urah preplezala novo smer, desno od starejše smeri Ovca (Golob – Polenik, 1998). Za celotno zgodbo sta potrebovala slabih 24 ur. Peter je poslal natančen opis nove smeri.

"Dostopiš iz  Koritnice. Malo naprej od elektrarne prečiš strugo pri mostičku in se usmeriš čez travnik proti gozdu. Tam uloviš stezo in zakorakaš pod vstop. 2 uri. Smer vstopi po globoki grapi, skriti očem, dokler nisi pod njo. Nekaj metrov navzgor, dokler se ne zapre, nato pa levo čez zasnežene plošče v nadaljevanje grape. Po njej zopet naprej do globokega kamina, ki ga zgoraj zapira velik previs. Od tu proti levi čez skalne skoke na katere je nalepljen sneg proti neizrazitemu razu. Tam si urediš stojišče. Nato naprej naravnost gor čez skalno-travnat teren do večjega snežišča, kjer se usmeriš proti desno proti novi grapi, ki jo zopet zapre votlina in strma skalna stopnja. Sidrišče v votlini. Iz votline proti desni v strme trave, kjer te rahlo vzpenjajoča prečka popelje v desno v novo grapo. Ta raztežaj je malo napornejši, možnosti za varovanje niso dobre. Nadaljuješ po grapi oziroma po zasneženih plateh na levi naravnost navzgor na novo snežišče vse do vršne skalne zapore Moreža. Od tu te čaka dolgo prečenje proti levi, večinoma po strmem snegu, vmes za pokušino malo skale. Prečenje levo nadaljuješ do travnate zajede (tu prideš v Ovco), ki jo preplezaš v dveh raztežajih. Od tu naprej je lažje. Zopet proti levi nadaljuješ prečenje v vršno snežišče in na vrh Votlega vrha. Od tu se spustiš na sedlo med Votlim vrhom in Morežem ter poiščeš sidrišče (ostal je en klin). Od tu iščeš prehode nekako proti levi navzgor do vrha Moreža in konca smeri. Sestopiš po prostranih snežiščih v Bavšico. V primeru slabih snežnih razmer zna biti sestop nevaren zaradi plazov.

Neumorna sta tudi Bojan Leskovšek in Vili Guček. Oba pionirja športno plezalne scene, Vili tudi nekdaj odličen tekmovalec, zmagovalec prve slovenske tekme v športnem plezanju. Oba se v zadnjih letih večkrat vračata nazaj h koreninam in se  podata v visoke stene. Dodobra ju je prevzel tudi drajtuling. V nedeljo, 17. februarja, sta tako preplezala novo smer, desno od Vikijeve sveče in jo imenovala Vilijeva sveča (M7, 25 m). Po slikah sodeč gre za pravo in lepo kombinirano smer, kjer skala “le” povezuje ledene sveče. Ponovitve se bodo verjetno hitro vrstile, če ne bo prekmalu toplo.

Smučarske novice
Kdor spremlja spletne portale na temo turnega in alpinističnega smučanja, pozna Jako Ortarja. Presenečajo nizi objav, ki govorijo o vsakodnevni aktivnosti v gorah. Tokrat se nam je oglasil  z novico iz vod alpinističnega smučanja. V sredo je ponovil Zahodno grapo v Matajurskem vrhu, o kateri sem pisal zadnjič. Oceno je popravil na V-, S5+. Dan pred tem je presmučal v Matajurskem vrhu novo smučarsko smer, Južno smer (V-, S5-, 600 m). Okoli sto metrov poteka v območju Odcepljene smeri.
Jaka poroča o odličnih razmerah na primorski strani Spodnjih bohinjskih gora. V Tolminskem Migovcu so v soboto prvič presmučali Belo grapo (Poljanec & Co.), ki je bila že v nedeljo in ponedeljek ponovljena. Tudi škrbinska plošča je že precej porisana z lepimi vijugami tako levo, kot desno od grape.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Matajurski vrh: Zahodna grapa

Matajurski vrh: Južna smer
       Foto: Jaka Ortar

 

Južna stena Temena; foto: M. Jeran

Vilijeva sveča

Pripravniška grapa

1 komentarjev na članku "Alpinistične novice 19.02.08"

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti