Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Italijansko sodišče obsodilo uničevalce okolja

ponedeljek, 18. februar 2008, ob 05:29, Borut Peršolja, ogledov: 3060

Žičničarsko podjetje Marmolada-Tofane Funivie, ki je brez dovoljenja zgradila cesto do ledenika na območju Marmolade, je bilo poklicano na odgovornost. In v začetku februarja letos je sodišče odgovorne obsodilo na osem mesecev zapora.

alpMedie - vsestranski vir informacij za alpske teme, 14. februarja 2008


Omenjeno podjetje je cesto zgradilo poleti 2005 zaradi vzdrževalnih del, za kar je dobilo potrebna dovoljenja, ni pa dobilo dovoljenja za gradnjo ceste.

Nova trasa je široka do osem metrov, odstranjena pa je bila tudi do treh metrov globoka plast sreža in ledu. Okoljevarstvena organizacija Mountain Wilderness (MW) je avgusta 2005 proti podjetju vložila tožbo in pri tem je opozorila tako na manjkajoče gradbeno dovoljenje kot tudi na stanje ekološkega varstva prizadetega območja in na občutljivost ledeniškega ekosistema. Ledenik na Marmoladi je edini večji ledenik v Dolomitih.
MW je mnenja, da je izrek sodbe za zgled in opozarja, da gore pač niso last žičničarskih podjetij, ampak so dediščina za vse prebivalce.

Komentiraj (1):

Tomaž Ogrin, ponedeljek, 18. februar 2008, ob 07:07

Izrek sodbe bi bil za zgled, če bi morali vzpostaviti vsaj približno prvotno stanje. Oziroma, da posega ne bi mogli uporabljati. Morda je to zraven. Če ne, bodo pač 8 mesecev odsedeli, potem pa uživali narejeno. Lahko pa, da se bodo pritožili in podkupili še kakšne botre, pa bo še to razvodenelo. Vsaj slediti je treba tej zgodbi še naprej.

eXTReMe Tracker