Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kranjska reber, Vrh Kašne planine ali Kačji vrh

Nova skrinjica in stari pomisleki o različnih poimenovanjih iste gore.
ZABAVLJIVI SONETJE

ZABAVLJIVI SONETJE
Al prav se piše kaša ali kasha,
se šola novočŕkarjov srdita
z ljudmi prepira starega kopita;
kdo njih pa pravo trdi, to se praša.

Po pameti je taka sodba naša:
ak je od kasha kaša boljga žita,
in boljš' obdelana, in bolj polita,
naj se ne piše kasha, ampak kaša.

Ak pa po črki boljši jed ne bóde,
in zavolj črke ne trpi nič škode,
obhaja taka misel nas Slovence,

de pravdajo se ti možje znabiti,
za kar so se nekdanji Abderiti
v sloveči pravdi od oslóve sence.

                                 France Prešeren

Od zaselka Smrečje, v dolini Črne, kjer se v sotočju združita potoka Črnivec in Volovljek, se v smeri proti severu čez Lom, Plešivec, Kranjsko reber, Kašni vrh do Kunšperskega sedla, pojavljajo mehke paleozojske kamnine (gnajs in drugi kristalasti skrilavci), kakršni so tudi na Pohorju. Zato so poteze pokrajine takšne, kot jih poznamo na teh kamninah. Tu je tudi iskati izvor nekega imena.

kašasta lava > lava, ki je podobna kaši in vsebuje malo plinov

kašasta preperelina > (grus) nastane s preperevanjem kristalastih kamnin nastane drobnozrnat, oglat drobir. Pri nas predvsem na Pohorju

Drugačnost imena za isto goro je potrebno iskati tudi v nekdaj ločenih deželah. Poti niso bile kaj prida in tudi izmenjava poimenovanja imen vrhov ni bila prav prepričljiva. Zmote, ki jih lahko posameznik vnese v zemljevid, so bile včasih povsem razumljive. Verjetno, da so takrat državni kartografi najeli poznavalca z ene strani, zapisali njegovo mnenje in zmota ali nedorečenost se vleče naprej. Danes ne moremo več vnašati imen, ki ne ustrezajo dejanskemu poimenovanju.

Če se ljudje na eni strani počutijo zapostavljene, ker je bil nekdaj pomemben Kašni vrh nižji, je bilo to zaradi prehoda, ki ga je nudilo Kunšpersko sedlo, še veliko bolje. Ljudem na drugi strani je v veliki večini prav vseeno, kako in kaj se poimenuje, saj je na njihovem obzorju veliko bolje prepoznavnih vrhov in je Reber le rebro, ki ne pomeni prav veliko.

Ker pa je Kranjska reber, Vrh Kašne planine ali Kačji vrh res lep-a in za ljudi, ki ne marajo velikoplaninskega trušča, pomembna gora, lahko na njenem vrhu najdemo tri vršne štrline. Tisto s skrinjico poimenujmo Vrh Kašne planine, srednjo Kačji vrh in najjužnejšo s prav lepimi sivozelenimi skalami, ki so podobne rebrom, Kranjska reber. Tako lahko vsak od obiskovalcev sedi na svojem vrhu. Tisti, ki mu je pomembnejše doživetje in mir, se ne bo oziral na to in bo veselo vpisal svoje ime v novo skrinjico. Ker je ta kovinsko lepa in nekako posebna, bi pripomnil samo to, da je malo nerodno obrnjena. Jugozahodnik, ki posuši savinjske želodce je tod kar močan, zato bo pokrov kaj hitro odprl. Dovolil sem si in na vrh skrinjice postavil kamen. Saj sem že pobiral drog, ki je ležal kar precej metrov stran, najbrž ga je strela vrgla tja, in ga postavljal nazaj.

Slovenija na jožefinskem vojaškem zemljevidu, 1763-1787, kjer je zapisano ime Krainska Reber.  Drugi in tretji izrez, je iz novejših izdaj zemljevidov.

Kartografi in uradniki pa bodo že uredili zadeve in nam označevali imena tako, kot jih ljudska govorica nosi iz roda v rod.

O tem delu gorovja, dostopih in opisih poti pa je še vedno najbolj zanimivo in prepričljivo pogledati v vodnike Petra Ficka o Kamniško-Savinjskih Alpah.
Sporočilo, ki ga ponujamo ljudje, je povsem drugačno kot sporočilo gora!

Boris Štupar

Nova knjiga, stare... 

Tri vršne štrline

Skrinjica s kamnom 

Zadrečka in Savinjska dolina 

Kranjska 

Plešivec in v megli kotlina

Znamenja

Simbolično dejanje ali otroška razigranost!

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46099

Novosti