Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dvanajste Gorske sledi

bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 16. februarja, ob 21. uri; ponovitve ...

Varno v zasnežene gore in Nebeško gorovje

Enajste Gorske sledi bodo na TV Piki premierno predvajali v soboto, 16. februarja ob 21. uri. Ponovitve pa bodo na sporedu v nedeljo, 17. februarja ob 13.30, v ponedeljek, 18. februarja ob 11. uri in v petek, 22. februarja ob 9.30. Če imate boljšo povezavo, si lahko oddajo v času predvajanja ogledate tudi na spletnem naslovu: TV Pika/live.
 
Tokrat bomo v prvem delu oddaje nekaj več izvedeli o pravilni pripravi in izvedbi zimske ture, saj se kljub vedno boljšemu poznavanju nevarnosti v zasneženih gorah in pa vedno boljši tehnologiji na tem področju, mnogi gorniki in planinci še vedno podajajo v gore preveč lahkomiselno.
Najprej nam bo izkušeni alpinistični inštruktor in gorski reševalec Jani Bele nazorno predstavil, kaj moramo poleg obvezne opreme pozimi še vzeti s seboj v gore, kako se moramo v zasneženih gorah gibati in, katere so najpogostejše napake planincev in gornikov ob obiskovanju gora pozimi. Potem pa nam bodo gorski reševalci, ki smo jih obiskali na Dnevih varstva pred snežnimi plazovi na Pokljuki, prikazali še svoje delo na področju preventive oziroma izobraževanja za varno hojo v gore.
V bodoče bi bilo prav, da bi v gore vsi zahajali bolj odgovorno in s tem preprečili številne nepotrebne nesreče. Zato le obiščimo katero od šol ali tečajev, ki jih pripravljajo v okviru Planinske zveze Slovenije in Gorske reševalne zveze Slovenije.
 
V drugem delu pa nam bo geograf in alpinist Andrej Magajne predstavil državo Kirgizistan, ki velja za eno najbolj goratih držav na svetu, saj kar 80 odstotkov njenega površja leži nad 1500 metri nadmorske višine.
Kirgizistan, ki meji na Kitajsko in Kazahstan, je do leta 1991 pripadal Sovjetski zvezi. Zato je bil precej izoliran od ostalega sveta. V zadnjih dveh desetletjih pa se vedno bolj odpira. S pogorjem Tien Shan oziroma Nebeškim gorovjem postopoma postaja vse bolj priljubljen cilj za alpiniste in ostale avanturiste iz zahodnih držav. Privablja jih predvsem z neokrnjeno gorsko naravo, številnimi neosvojenimi vrhovi in prijaznimi ljudmi. Vse to zagotavlja odlično izhodišče za nepozabna doživetja.
 
Več o oddaji si preberite na uradni spletni strani Gorskih sledi, kjer so v Arhivu dostopne vse dosedanje oddaje.

Za konec pa samo še: Kot kažejo vremenska dogajanja v zadnjih letih, se bomo morali v prihodnosti kar navaditi, da bomo tudi pri nas pravo zimsko vzdušje, s snegom in mrazom, lahko doživljali le še v gorah. 

Tine Marenče
Fotografije: Klemen Volontar in Andrej Magajne

VideoNaZahtevo

                 

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti