Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 12.02.08

Lepo vreme se odraža v številu in raznolikosti vzponov

Naval na Alpe

Minuli vikend, obogaten s praznikom, je bilo čutiti pravi naval na Zahodne Alpe. Močan anticiklon je pričaral odlične pogoje za zimsko alpinistiko v najvišjem evropskem gorovju.

Grega Lačen (Vertikala-X, AK Črna) in Matej Flis (AK Ravne) sta se odločila za severno steno Aig. Sans Noma in njeno Direktno smer (V, 5+, 5c, 1000 m), ki sta jo preplezala legendarna Jean Marc Boivin in Patrick Vallencant leta 1974. Iz zgornje postaje gondole na Grand Montets sta krenila 9. februarja okoli pol petih zjutraj, dobri dve uri kasneje začela plezati in bila ob 18. uri na vrhu Sans Noma. Sestopati sta začela po grebenu in grapi na ledenik Charpoua kar sta, tako kot že nekaj predhodnikov, ocenila za napako. S Sans Noma je najbolje nadaljevati na vrh Aig Verte in sestopiti po Whymperjevem ozebniku do koče Couvercle. Kvaliteto plezanja sta nadvse pohvalila v  smeri pa sta imela  zelo dobre razmere.

Družno z njima sva iz Grand Montetsa v severno steno Aig. Verte krenila Tomaž Jakofčič (Marmot, AAO) in Tina Di Batista (AO Matica, oba Policija RS) Preplezala sva smer Late to say I 'm sorry, ki sta jo leta 1994 preplezala Robert Jasper in Jorn Heller. Slednji je pri tem močno pomrznil in položil Jasperju v usta ime smeri. 1000 metrov visoka smer poteka spodaj po Couturierjevem ozebniku nato po smeri Burges Mizari in na vrhu osem raztežajev po tankem lednem jeziku, ki sta ga prva plezalca ocenila s V, 5+ v ledu in VI, A2 v skali. Midva sva smer preplezala prosto in težave ocenila z M7. O predhodnih prostih ponovitvah nimam podatkov. Kako sliko od tu utegnete videti na Tininem četrtkovem predavanju v okviru filmskega festivala v Cankarjevem domu. (Sva zrela za Kosovo komisijo?).



Marjan Kovač in Urban Golob sta se bila, ob lepi nedelji, primorana prerivati najprej v gonodli nato pa še v vzhodni steni Mont Blanc du Tacula, v smeri Gabarrou – Albinioni (III, 4+, 500 m). Boris Lorenčič in Mojca Žerjav sta bila nekaj dni prej začuda sama v še eni popularni smeri, Petit Viking (III, 4+, 500 m), v steni Point Domino nad argentierskim ledenikom.

Tsunami

Minuli vikend so se Blaž Kodelja (AS-Ajdovščina), Tomaž Bizjak in Dejan Koren
(DUMO, oba AO-Vipava) zadrževali v dolini Aoste oz natančneje Val Savaranche in Dejan je opravil odličen vzpon. Preplezal je znano kombinirano smer Tsunami (M12). Naslednji dan je za sprostitev skupaj z Blažem v sosednji dolini Val di Rhemes preplezal slap, ki mu sicer ne ve imena. Visok je bil 200 metrov, težave pa med 4 in 5.

Zimski tabori

AO Domžale je imel zimski tabor na Okrešlju od 8.do 10. februarja. Čeprav je sprva izgledalo slabo in so mislili, da bodo zaradi obilice snega bolj teoretizirali kot pa plezali, se je izkazalo, da so razmere v grapah Mrzle gore dobre. Plezanje je bilo dovolj varno, saj se je večina snega že splazila. Centralno grapo so preplezale štiri naveze, skupaj 21 članov in članic pa je opravilo 21 vzponov ter nekaj pristopov in turnih smukov.

AO Celje Matica je imel tabor v avstrijskem Maltatalu od 8.2. do 10.2. 2008. Prisotnih je bilo šest članov, štirje starejši pripravniki in štirje mlajši pripravniki. Preplezali so slapove: Rechter Dreifaltigkeitsfall ( WI 4+, 70 m), Linker Dreifaltigkeitsfall (WI 3+, 250 m), Strannerbach (WI 3, 550 m), Aluhol (WI 4+, 240 m).

Športno plezanje

Boris Kurnik (AO Rašica) je prav na kulturni praznik v Ospu opravil vzpon, ki mu je dodobra raztegnil nasmeh. Najtežja smer na osebnem seznamu zadnjih štith let je postala Rock’n’roll (7c+)

Strma smučina

Bogdan Jež (AO Cerkno) je opravil spust po Zahodni grapi v Matajurskem vrhu. Naklonina grape se giblje med 40 in 50 stopinjami.. Zgornja četrtina presmučane  linije poteka deset metrov desno ob grapi. Tam je bilo potrebno natančno smučanje zaradi ozkih prehodov med skalami. Sledil je prehod v desni rokav in kasneje ponovni zahteven prehod v glavno grapo, ki ji je Bogdan nato sledil do konca. Spust je ocenil s V, mesta S6- in višino na 350 metrov. Dejal je, da bo ob priliki poslal dobro sliko z vrisom. S tem bo smer morda dobila kakega ponavljalca in morebitno korekcijo ocene.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

 

 

       Tsunami, foto Tomaž Bizjak

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti