Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Mladi med koroškimi markacisti

Večer, Narava, gore in ljudje: Uspešno delo Odbora za planinske poti Meddruštvenega odbora planinskih društev Koroške vodi Roman Močnik

 

Uspešno delo Odbora za planinske poti Meddruštvenega odbora planinskih društev Koroške vodi Roman Močnik. Lani sta končala pripravništvo dva markacista iz Radelj in postala sodelavca v markacijskih odsekih

Delo markacistov predstavlja Roman Močnik, vodja odbora za planinske poti Koroške, kjer je na seznamu 80 aktivnih markacistov iz planinskih društev Ožbalt, Kepla, Radlje, Ribnica, Bricnik - Muta, Vuzenica, Dravograd, Dolga pot, Ravne, Prevalje, Mežica, Črna, Mislinja, Slovenj Gradec in Koprivna.

O mladih in izobraževanju Roman Močnik pravi: "Lani smo dobro pomladili svoje vrste, v maju smo na Košenjaku in na Peci pripravili tečaj markacistov, kjer je sodelovalo 29 tečajnikov iz Koroške, Podravja, Savinjske in Notranjske, postali so pripravniki v svojih odsekih za planinske poti. Lani sta končala pripravništvo dva markacista iz Radelj in postala pridna sodelavca v naših odsekih. Zaključek tečaja o opravljenem pripravništvu bomo pripravili letos. V okviru tečaja smo na področju Pece, od koče do vrha Pece in od vstopa v zelo zahtevno pot na vrh, opravili obnovitvena dela. Zabili smo manjkajoče kline in napeli nove jeklene vrvi, postavili nove smerne table, zaščitili pot pred erozijo in jo naredili bolj varno za pohodnike. Sklenili smo, da bomo še izvedli takšno koristno druženje. Med seboj si moramo pomagati, da bodo koroške planinske poti varno in vzorno urejene."

Tečaj je vodila komisija za pota pri zvezi, vodja tečaja je bil Uroš Vidovič, organizacijski vodja Roman Močnik in tehnični vodja Maks Kotnik.

Izpopolnjevanje znanja markacistov in kataster poti

"Tudi na izpopolnjevanje moramo misliti, potrditi moramo svojo licenco, vsi starejši še aktivni markacisti se morajo udeležiti izpopolnjevanja, znanje moramo vedno obnavljati in dopolnjevati," pravi Roman Močnik. "Pospešeno smo se lotili katastra planinskih poti. Vsi odseki so svoje poti opisali, posneli in vrisali v zemljevide na celotnem Koroškem. Urednik katastra planinskih poti Maks Kotnik je zbral vse podatke in jih vrisal v skupni zemljevid ter pripravil za vnos v računalnik. Še veliko dela bo treba postoriti, da bodo poti tudi dokončno vnesene v elektronski obliki in urejene v katastru, kakor zahteva zakon o planinskih poteh. Urediti moramo še kataster smernih tabel, da bomo tudi zanje natančno vedeli, kje so in kaj na njih piše. Po programu je to prednostna naloga v tem letu."

Povezava planinskih poti ob meji

Pri vstopu v schengen in z ukinitvijo meje so se sprostile številne obmejne poti. O načrtih pa Roman Močnik pravi: "Markacisti ne bomo odpirali novih poti, vzdrževali bomo sedanje, ki potekajo ob meji in so že sedaj dobro obiskane. Sodelovali pa bomo pri odstranjevanju tabel z oznako državna meja, napis bomo zamenjali s planinskimi opozorili in gesli. Sodelovali bomo s projektom, ki ga vodi evropska in avstrijska regionalna skupnost o povezovanju obmejnih graničarskih poteh od tromeje do Košenjaka."

Koroške markaciste pa ne združuje samo delo, skupaj organizirajo pohode in izlete, na katerih spoznavajo tudi manj znane, vendar zanimive vrhove in poti. Pravijo, da je to za njihovo dušo. Tako so šli januarja lani na zimski pohod na Leše, na Volinjak, 886 metrov visoki vrh, letos pa so mislinjski markacisti pripravili lep pohod iz Mislinje na Črepič in Fričev, kjer so spoznali zgodovino Mislinjske doline.

Nagrade najzaslužnejšim

V nedeljo bodo koroški markacisti na letnem srečanju pregledali svoje delo in prejeli priznanja. Roman Močnik pravi: "Nismo pozabili na nagrajevanje markacistov. S svojim delom žrtvujemo svoj dragocen čas, ki ga ne moremo nagraditi z materialnimi dobrinami. S priznanjem dobijo nekaj skromnega zadoščenja kot zahvalo za skupno delo, za varno hojo v gore. Letos prejme najvišje priznanje, Knafličevo diplomo, Mirko Mlakar, zahvalo Jože Trtinek, pohvalo pa dobijo Slavko Pogorelčnik, Marjan Gros, Marjan Krevh, Franc Štrukl in Milan Plešej."

URŠKA ŠPROGAR

 

Markacisti skrbijo, da so planinske poti urejene. Foto: (Urška Šprogar)

Vecer.si  31.01.2008,

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46079

Novosti