Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski kotiček - 17.01.2008

Kamniški občan: V soboto, 1. decembra, je bil na vadišču v Kurji dolini preizkus znanja iz kopne plezalne tehnike za pridobitev naziva starejši pripravnik.


PREIZKUS ZNANJA ZA STAREJŠE PRIPRAVNIKE

V soboto, 1. decembra, je bil na vadišču v Kurji dolini izveden preizkus znanja iz kopne plezalne tehnike za pridobitev naziva starejši pripravnik. Preizkus je bil združen z letošnjo AŠ, tako da so kandidati za starejše pripravnike in starejši pripravniki (po pravilu morajo namreč vsi pripravniki vsako leto opraviti ta preizkus) prikazali določene veščine, ki so jih nato izvajali tečajniki. Alpinistični inštruktorji in alpinisti pa so jih nadzirali in ukrepali po potrebi.
Preizkusa oziroma vaj se je udeležilo 19 tečajnikov, 7 pripravnikov in 10 inštruktorjev oz. alpinistov, uspesno pa so ga opravili: Barbara Pavec, Matjaž Kramar, Simon Berlec in Tadej Trobevsek. 

VAJE IZ SNEŽNE TEHNIKE

V soboto in nedeljo, 8. in 9. decembra, je imela letošnja AŠ AO Kamnik prvo »spoznavanje« s snegom. Na Kamniškem sedlu je imela popoldne vaje iz uporabe cepina in derez za hojo in zaustavljanje, izdelavo sidrišč v snegu, spust po vrvi na sidrišče iz dveh cepinov in iskanje zasutih v plazu s pomočjo plazovne žolne. Da so bile razmere resnično zimske, je poskrbel močan veter, ki je povečeval občutek mraza. V nedeljo dopoldne pa so na poti s Kamniškega sedla do Klina vadili uporabo derez in ponovili iskanje zasutih v plazu. Hkrati z AŠ so uspešno opravili preizkus znanja iz zimske tehnike tudi pripravniki Barbara Pavec, Matjaž Kramar in Simon Berlec.

ZIMSKA VAJA GRS KAMNIK

V soboto, 22. decembra, je postaja GRS Kamnik izvedla vajo iz tehnike reševanja v snegu. Do Rakove ravni so se pripeljali z vozili, nato pa odšli peš do Dovje griče. Tam so na prvi delovni točki vadili iskanje dveh zasutih s pomočjo plazovne žolne, na drugi uporabo reševalnega čolna vrste Akia, vključno z izdelavo sidrišč v snegu in spustom, na tretji pa so morali poiskati dva "zasuta v plazu" in enega od njiju izkopati, mu nuditi ustrezno prvo pomoč in transportirati do varnega mesta.

Na koncu se prikazali še uporabo "ABS" balona za reševanje iz plazu. Vaje se je udelezilo 27 članov postaje GRS Kamnik in 4 pripadniki enote gorske policije, vodili so jo Boris in Genadij Štupar ter Rado Nadvešnik.

Bojč

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti