Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 05.02.08

Nekaj dobrih vzponov še pred poslabšanjem vremena

Alpinistične novice

Slabo vreme

Vremenska situacija  alpinistom najeda živce. Ravno se fenomenalno potegnejo smeri, ki nastanejo vsakih deset let ali še več, pa se ponovno otopli in nas priklene v dolini, v milost in nemilost plastičnim oprimkom.

Bela grapa je, dokler prve naveze niso obrnile zaradi odjuge, ječala pod težo plezalcev. Tokrat niti ne smem težiti z ovčjim sindromom saj gre za resnično lepotico, ki jo je vredno vsaj enkrat v življenju spraviti podse. Čeprav v redaljki, skupaj s stotimi drugimi princi.

Do zadnjega so puščale množice preko tudi Teranova smer, smeri v Storžiču, Bosova grapa in podobne lažje, popularne smeri. Le te bodo v redu tudi po zadnjem poslabšanje vremena.

Ponovne omembe je vreden vzpon, ki sta ga opravila Andrej Erceg – Crni (AO Črnuče) in Tadej Krišelj – Ante (AO Kamnik). V dobrih šestih urah sta prosto ponovila enega izmed najbolj markantnih ozebnikov v naših gorah; smer Saše Kamenjeva v Dolgem hrbtu. Novica s slikami je bila objavljena med novostmi.

Matej Kladnik (AO Kamnik, Mamut) je bil aktiven v tednu pred odjugo. 23.1.. sta z Rožletom Repanškom plezala Grapo med veliko in malo Kalško goro. Poleti se pleza skozi po grapi (180 m) skozi preduhe (II-III), sedaj pa je bil po plateh nalepljen zmrznjen sneg (60-70 st.). Sestopila sta po desni grapi. Čez dva dni je, ponovno v Kalški gori, sam preplezal smer Kravja paša (III+, M6, 300+100m). Smer ima en težaven raztežaj, ki pa v odličnih razmerah ni bil prehud zalogaj. Kljub vsemu se je v njem varoval. Takoj naslednji dan je bila na spominskem pohodu in hkrati skupni AO Kamnik na Grintavcu, tedensko aktivnost pa je zaključil s poizkusom v Loški steni kjer sta s Tinetom Cudrom naletela na večje količine nepredelanega snega v gornjem delu.

Prejšni vikend sta Simon Kurinčič in Matej Bizjak (AO Idrija) plezala v krnskem pogorju in v Škofiču preplezala smer, ki ni nikjer objavljena. Smer se nahaja v SZ steni (nad Lužnico), levo od Centrelne grape. Iz snežišča pod steno sta vstopila v ozek žleb (led, 1R) in nadaljevala po strmih snežnih pasovih in skali do grebena. Dolžina je okoli 160 m, težave pa se gibljejo okoli četrte stopnje v ledu in skali. Ali morda kdo ve kaj več o omenjeni smeri?

 Zahodna stena Brane

V gore sta šla tudi Marko Prezelj (AO Kamnik, MORS) in Miha Valič (AO Rašica. Policija RS). Opravila sta z Direktnim vstopom v 660 metrov visoko Centralno grapo v Zahodni steni Brane. Srž celotne zadeve je vstopna sveča, ki se je potegnila nazadnje nekje ob koncu prejšnjega tisočletja, morda celo samo ob prvem vzponu leta 1980. Mark in Miha sta se tokrat poslužila koristne tehnike suhega orodjarjenja in z njo uspela priplezati do ledu v viseči sveči. Težave v skali sta ocenila nekje med M5 in M6. Ostanek smeri do vrha je postregel le še z zmernimi težavami. Sestopila sta po Bosovi grapi.

Zanimiva je zgodba prvega vzpona z naslovom Zmaga ljubljanskih alpinistov v Zahodni steni Brane Pozimi leta 1980 je završalo ob novici, da je dolgo ogledovana sveča potegnjena do tal. Sta prišla Ljubljančana Zoran Radetič – Zoki in Janez Marinčič, preplezala svečo, se z vrha po fiksirani vrvi spustila dol in utrujena odšla domov. Kak dan za njima sta isto storila tudi lokalmatadorja Marjan Kregar in Bojan Pollak. Ob dnevu D sta prišla Zoki in Janez pod steno že ob desetih zvečer, vstopila in smer preplezala v fotofinišu pred kamniškima kolegoma, ki sta prišla le kaki dve uri za njima. Le ena v seriji kamniško ljubljanskih tekem katerih začetek in žmoht gre iskati v severni steni Rzenika v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V znak sprave se je ponavljanja Direktne variante v Brani tokrat lotila mešana, kamniško ljubljanska naveza.

Viski z ledom

Tina Di Batista (AO Matica, oba Policija RS) in Tomaž Jakofčič (AAO, Marmot) sva 30. januarja v vzhodni steni Mt. Blanc Du Tacula preplezala smer Scotch on the Rocks (IV, M7, 450 m). V smeri je bilo zelo malo ledu, čez dan pa je padlo tudi nekaj centimetrov snega, ki so poskrbeli za dostojne škotske razmere. Smer je presenetila s težkimi zgornjimi raztežaji.

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Značke:
ALP AN novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti