Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi lani dejavni pri obnovi planinskih koč

Ljubljana, 29. januar 2008 – Planinska zveza Slovenije, domžalski Helios in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez – so na novinarski konferenci predstavili rezultate obnov planinskih koč – Že nekaj let uspešno sodelovanje med vsemi tremi partnerji.


Skupina Helios in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez – sta tudi v lanskem letu izvedla nekaj akcij obnove športnih objektov. Projekt, ki poteka že več let, vsako leto postreže z vidnimi rezultati. Obnovijo se oziroma lepši videz dobijo nekateri izbrani športni objekti v Sloveniji. Helios vsako leto nameni v okviru svojega partnerstva s krovno športno organizacijo za nekaj več kot šest tisoč evrov svojih zaščitnih premazov. Te OKS – ZŠZ nameni športnim zvezam, ki so njegove članice. V letih 2006 in 2007 je bila za dodelitev zaščitnih premazov izbrana tudi Planinska zveza Slovenije. V minulem obdobju je PZS že nekajkrat dobila take premaze za planinske koče v naših gorah; posebej zanimivo je bilo markiranje in obnavljanje okoli 50.000 markacij na mreži 7.000 kilometrov označenih planinskih poti.

V letu 2006 je Planinska zveza Slovenije kandidirala s tremi planinskimi kočami. Komisija je izbrala Dom planincev v Logarski dolini v občini Solčava, ki je v zgornjem delu Logarske doline, imenovani Kot. Stoji na nadmorski višini 837 metrov in ga upravlja Planinsko društvo Celje – Matica. Dom je znan po številnih izobraževanjih, ki jih za planince organizira omenjeno planinsko društvo, pa tudi po dobri kuhinji in ljubeznivem osebju. Dom je bil v letu 1981 uradno odprt, takrat pa je bil tudi zadnjič prebarvan in zaščiten. Več kot polovica koče je iz lesa, ki ga je že načenjal zob časa. Po dodelitvi Heliosovih premazov se je alpinistični odsek planinskega društva lotil dela. Dela na Domu planincev so bila končana v septembru 2007. Alpinisti so prebarvali in zaščitili nekaj manj kot 2.000 kvadratnim metrov površin. Dom se sedaj primerno estetsko umešča v eno izmed najlepših planinskih krajin v Sloveniji.

Na razpisu je sredstva preko kandidature PZS dobilo tudi Planinsko društvo Javornik - Koroška Bela, in sicer za obnovo dveh visokogorskih planinskih koč. Doma Valentina Staniča pod Triglavom (2.332 m) in Prešernove koče na Stolu (2.174 m). Obe planinski koči sta izpostavljeni ostrim vremenskim razmeram in tako še kako potrebni zahtevnejše zaščite tako lesenih kot kovinskih delov stavb. Za zaščito zunanjosti stavb pred skrajnimi učinki vlage, vetra in sonca letno namenijo znaten del prihodkov od poslovanja koč.  Zato so bili še toliko bolj zadovoljni, da jim je bila dodeljena znatna količina Heliosovih zaščitnih premazov. Čeprav so premaze prevzeli lani sredi najvišje planinske sezone, jim je s prostovoljnim delom gospodarjev in oskrbnikov obeh koč uspelo do konca sezone zaščititi vse vitalne dele stavb, tako fasado kot kovinske dele oken in vrat.

Barve in lake v okviru razpisa 2007 pa je lani prejelo tudi Planinsko društvo Mežica za obnovo Planinske koče v Grohotu pod Raduho. Leseni deli koče, ki stoji 1.460 m visoko, so zaradi svoje lege zelo izpostavljeni propadanju, zato jih je vsakih nekaj let treba zaščititi. Obnovo bodo izvedli letošnjo pomlad, saj jih je lansko jesen prehitelo slabo vreme.

Projekt Obnove športnih objektov se bo nadaljeval tudi v letošnjem letu. Vrednost brezplačno dodeljenih barv in lakov je 7.800 evrov. Helios in OKS –ZŠZ od tega namenjata 4.000 evrov v barvah in lakih za obnovo v poplavah uničenega Športnega parka Rovn Selca pri Železnikih, ki sodi pod Regijsko pisarno Jesenice.

V letu 2008 pa za športne zveze, članice OKS, razpisujeta 3.800 evrov v barvah in lakih. Rok za oddajo prijav je 22. februar 2008. Razpisna dokumentacija je na voljo na internetnih naslovih www.helios.si (Družbena odgovornost) in www.olympic.si oziroma v Sektorju za tržne komunikacije, Helios Domžale, d. d.

Helios: Tudi lani delovni ...

PZS.si: Tudi lani dejavni ...



Z novinarske konference v sejni sobi
Planinske zveze Slovenije, 29.01.08
                             Foto: Danilo Sbrizaj

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46030

Novosti