Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod v Podnanos, rojstni kraj slovenske himne

Večer, Narava, gore in ljudje - Urška Šprogar:


Turistično društvo Podnanos vabi v soboto, 26. januarja, na peti pohod v spomin na duhovnika Matijo Vertovca, ki bo potekal od njegovega rojstnega kraja, Šmarij na Vipavskem, do Podnanosa, kraja njegovega zadnjega počitka.

Pot je predstavil organizator Stojan Vitežnik. Zbirališče bo na kmetiji Poljšakova brajda v Šmarjah v neposredni bližini cerkve. Začetek pohoda bo ob 8. uri pri cerkvi v Šmarjah na Vipavskem. Pohodniki se bodo podali po poti, ki jo je duhovnik Matija Vertovec mnogokrat prehodil, ko je obiskoval domače. Pohod bo speljan med vipavskimi vinogradi skozi Gaberje, Erzelj do cerkvice pri Mariji Snežni, kjer bodo domačini pripravili eno izmed pridig znanega duhovnika. Sledi pot na Goče, kjer bodo krajani pripravili prigrizek in pohod nadaljevali do Podnanosa.

"Tam bomo pripravili prireditev v čast vinske trte in državne himne, ki jo je uglasbil Stanko Premrl, ter tako počastili može, zaslužne za slovensko kulturo in kvaliteto življenja. Prireditev smo pripravili, ker spoštujemo duhovnika Matijo Vertovca, pobudnika za nastanek slovenske himne in njegovo izjemno delo na duhovnem in kmetijskem področju," je še povedal Stojan Vitežnik, ki je prepričan, da malo ljudi ve, da je avtor naše himne iz Podnanosa. Pohod se bo zaključil ob 17. uri z mašo v župnijski cerkvi sv. Vida v Podnanosu. Odrasli plačajo 8 evrov, za otroke in mladino do 18 let je brezplačno. V to so vključene degustaciji s prigrizkom in topla malica s pijačo.
Ker trasa pohoda ni krožna, bodo organizirali prevoz voznikov iz Podnanosa po njihova vozila v Šmarje.

Dodatne informacije: Turistično društvo Podnanos, Stojan Vitežnik, 031 615 036.

Urška Šprogar

Vecer.si   24.01.2008

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti