Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenska smer v Jebel Misht

Oman: Preplezala sta jo Pavle Kozjek in Dejan Miškovič v nedeljo, 20. januarja 2008

Za začetek lahko tudi kratek video: 24ur.com >

V nedeljo, 20. januarja 2008, sva Pavle Kozjek in Dejan Miškovič v devetih urah in pol preplezala novo smer v JV steni Jebel Mishta (2090 m), največje stene Arabskega polotoka. Smer nosi arabsko ime Yel-la sadik (sl: Pohiti, prijatelj), ocena: VII-/VI, 1000 m.

Po hudo poznem začetku (budilke na mobitelih so bile naravnane po našem času, tri ure zadaj) sva pohitela in prvih sto metrov stene (do V) preplezala nenavezana, vseskozi proti desni v vpadnici velikih streh osrednjem delu stene. V treh navpičnih raztežajih (okrog VI) sva dosegla strehe, kjer se je prvotno načrtovana leva varianta izkazala za zamudno in vprašljivo. Tudi kvaliteta skale je bila tam slabša. Z raztežajem prečnice v desno pod strehami (VI-) sva znova dosegla odlično skalo in prehode, ki so vodili rahlo nazaj proti levi navzgor. Lepo plezanje po kompaktnih počeh in ploščah (VII-, nato VI, V) naju je pripeljalo na polico 250 metrov pod robom stene, kjer sva se razvezala in po logičnih prehodih (do IV+, deloma verjetno po smeri Empty Quarter) v prvem mraku dosegla rob stene.


Pod strehami

Sestop po skalnatem terenu (1300 m) na nasprotni stran gore  sva opravila v naslednjih treh urah s čelnimi svetilkami, nato pa naju je čakalo še 25 kilometrov pešačenja okrog gore nazaj v bazo. Za kakih sedem kilometrov ga nama je skrajšal prijazen domačin z avtom. Približno 20 ur po odhodu sva bila spet v baznem taboru pod JV steno.

Stena Jebel Mishta s svojimi več kot pet kilometri širine in pretežno odlično apnenčasto skalo vsekakor še ponuja možnosti tudi za logične nove smeri. V bližnji okolici je še nekaj zanimivih velikih sten, Oman pa premore tudi številna območja in dobre pogoje za športno plezanje in deep water soloing. Dežela je vredna obiska in postaja zanimiva za plezalce od vsepovsod.

Pavle Kozjek

 


 

Objavljeno v tujini:

Alpinist: Slovenians Establish Idyllic Moderate in Oman - Pavle Kozjek

Alpinist: Oman Sendfest Continues – Dejan Miškovič

Climbing: Dolomites of the Desert - Dougald MacDonald

Pavle Kozjek: Vzponi in sestopi 

Solo v vstopni zajedi

V Rumeni prečnici 

Osrednji del JV stene Jebel Mishta
Z leve: Francoski steber (The French Pillar, prvi vzpon, 1979, ED2/5.10, 1100 m); Angleški greben (South Pillar, E4 5c, 1200 m); Icarus (Littlejohn-Sustad, 5.11/E4 6a, 1100 m); Make love not war (športna smer, 7b); Yel-la sadik (bela linija, VII-/VI, 1000 m); Shukran (Gargitter-Trenkwalder 2006: VII, 1000 m); The Empty quarter (Ramsden-Eastwood 2005, ED2/5.10 R, 1000 m).

Kategorije:
Novosti ALP VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti