Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zadnji

Na desni od Rjavine je Luknja peč, zadaj KepaČetrtkova zgodba: Konec leta. Minilo je hitro. Vsako leto hitreje. Če se ni spremenila enota mere za čas, kaj je vsako leto drugače? Med hitenjem na goro se spomnim: hitim z delom, hitim v preživljanju prostega časa, izkoristiti želim vsak trenutek. Koliko časa mi ostane za razmišljanje? Dnevi v hitenju postajajo vse manj opazni. Zavestno živim le tisti trenutek, ko se zavedam samega sebe, svojih dejanj, ko začutim vsak korak na poti v gore.

Četrtkova zgodba

Zadnji izlet

Konec koledarskega leta

Kam nenehno hitite? Se zavedate, da hitite le smrti naproti? Ustavite se in s hitenjem prenehajte! (Stephen Thuroff)

Srenjski preval med Malim Draškim vrhom in ViševnikomProti toku. »Kam pa?« »Na Malega, Velikega ali na Ablanco. Ne vem še.« Peti par sestopajočih, ki prihaja nasproti. Bili so različnih starosti, hitrosti, zgovornosti. Ta dva sta najstarejša in tudi najbolj umirjena, sproščena. Proti zdrsavanju imata na podplate navezane polovičke. »A, saj, vidim da imate cepin in prave dereze,« kaže na opremo, navezano na zadnjo stran nahrbtnika. Gornja pobočja gora so videti gola. »Ni videti, da ju bom rabil. Imam ju za vsak slučaj.« Voščimo si in se ločimo. Nedelja je. Ritma četrtkovih izletov niso zmotili dvojni veliki prazniki, ampak mali, mikroskopsko majhni živi vražički, ki jih radi imenujemo virčki. Na Jezercu odpišem Ablanco in se usmerim na sedlo med Malim in Velikim. Na drugi strani kotanje sestopa s Studorskega prevala še zadnja skupina ljudi.

 
Triglav, kaj pa drugegaNajnižja točka med dvema Draškima. Ključni del pod vrhom Malega je videti kopen. Še vedno nisem prepričan. Čeprav je prečenje čezenj imenitnejše od Velikega. Odloči najnižja točka v grebenu med obema vrhoma. Poglej ga, nov pogled nanj, v novi obleki! Novembra sem izpod Planike z navdušenjem zrl točno v točko, kjer stojim sedaj. Je to enostaven in učinkovit recept, kako doseči cilj v gorah? Koliko alpinistov se je s srcem zazrlo v steno, ki so jo želeli preplezati, je tudi njim to pomagalo? Ko tako stojim v sedelcu, se pustim potegniti na lažjega, udobnejšega, višjega, bolj razglednega. S te strani ima lepo obliko piramide.
 
 Ablanca Doživetje ima prednost. Po sledi v snegu se vidi, da so hodili tudi počez, z enega Draškega na drugega. V okolici prevladujejo Mali Draški, Viševnik in Ablanca. Doline so sive, temne in kopne. Meja snega določa mejo drugega sveta. Vrh gore se čuti drugače. Pred leti sem se javljal z vrhov, takrat mi je to prišlo v navado. Med vklapljanjem mobija dobim vtis, da se bom s telefonskim klicem odklapljal z vrha. Kot bi po prenosnem signalu odteklo mimo mene nekaj pristnega. Najprijetneje je, če samo mirno stojim in ne premišljujem. Samo gledam. Ablanca spodaj vleče s pogledi.
 
 Studorski preval Ne gre gládko, če je gladkó. Na travnatem pomolu v dolgem grebenu se javim. Malo čez štiri, ob času kot je dogovorjeno. Kdaj pridem do avta. Zaradi majhnih, gladkih ledenih okraskov na deloma kopnem grebenu sestop ne gre tako gladko, kot sem mislil. Med zadnjim spustom skozi borovje se čutim okornega. Morda bi bil za Malega premalo gibčen. Po telefonu sem bil preveč optimističen ali pa sem se zgolj precenil. Ne sledim več zastavljenim časovnim okvirom (zamujam). Ob skali sredi Jezerca se spomnim svoje obljube in si določim počitek. Kot bi se z okoliških vrhov na ta kraj stekale njihove energije.
 
 Klasičen pogled z Velikega Draškega čez Ablanco v Voje Spremstvo. Do avta pridem v mraku. Ana, ki je šla na izlet do Uskovnice, je morala priti že kar nekaj časa nazaj. »Mi je žal za zamudo, nisem dobro ocenil časa, ki ga potrebujem za pot. Kako si se imela?« »Boš čaj?« »Hvala, ga bom potem, ko se preoblečem.« »Bilo je lepo, sončno.« Pripoveduje, kje vse je bila. Začela se je zadnja noč pred Silvestrovim.
 
 Mali Draški vrh Povezanost. Enkrat po Novem letu se spomnim in pogledam, v kakšnem razmerju so si ti vrhovi, kako so povezani. Od vrha Ablance je enaka razdalja do Viševnika, do Malega Draškega in do sredine Tosca (le njegova skrajna, najvišja točka je že izven radija). Razdalja se ponovi med obema Draškima vrhovoma, in še med Studorskim in Srenjskim prevalom. Natanko na sredi med obema prevaloma je Jezerce.
 

 Rešitve nisem vpisal Na-grad-na uganka. Kako bo naslov naslednje zgodbe? Namig: enako kot je ime kote, s katere je posnet grad, ki štrli ven izza grebena. Vsekakor je ta posnetek z naslednjega izleta povezan s pravkar opisano zgodbo. Rešitve ne pošiljajte nikamor. Uganka je rešena že z izbiro vprašanja.

 

Iztok Snoj

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiv: Četrtkova zgodba


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti