Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 22.01.08

Snežne razmere niso dovoljevale resnejše aktivnosti v gorah

Alpinistične novice 22.01.08

Če sem prejšnji teden tarnal nad pomanjkanjem novic se tokrat lahko zjočem. Novega snega nad višino 1600 metrov je zapadlo veliko, nevarnost plazov se je znatno povečala in stene so samevale. Obljudeni so bili le lažji in varni smučarski vrhovi. Razmere za smučanje so (bile) večinoma slabe, saj so pobočja prekrita z bolj ali manj debelo skorjo.  Vsi še vedno z upanjem zremo v stene in prosimo vsaj za mraz, ki bi utegnil ustvariti dobre snežne razmere v zafrajhanih stenah.

Športno plezanje

Tudi v športnem plezanju je bilo precejšnje zatišje. Ob morju se je zadrževala neprijazna nizka oblačnost, občasno tudi gosta megla. Na srečo so bile vsaj temperature nekoliko višje in zato so stene vseeno privabile nekaj plezalcev. Od boljših, športno plezalnih vzponov sem na netu opazil vzpona Bernarda Jermana, ki je 14. januarja, v luknji velike osapske stene preplezal supersmer Active dicharge (8b+). Smer ima vmesno sidrišče do kamor je ocena 8a, do vrha smeri pa premore več kot petdeset metrov in oceno 8b+. V soboto  19. januarja pa je Rajko Zajc v Mišji peči preplezal smer Ptičja perspektiva (8a+). Gre za eno od prvih športnih smeri v steni, delo legendarnega Sreča Rehbergerja.

Daone Ice Master

Tradicionalnega tekmovanja v Italiji so se med 17. in 20. januarjem udeležili Luka kranjc, Matevž in Jernej Vukotič ter Peter Jeromel. Rezultati so dobri, sploh v hitrostnemem tekmovanju kjer je Matevž zmagal, Jernej pa je bil tretji. V težavnostnem tekmovanju se je Luka uvrstil v polfinale in bil na koncu 17. Več na spletni strani Ledno plezanje.

Seminarji

Podkomisija za vzgojo in izobraževanje pri Komisiji za alpinizem vabi na licenčni seminar alpinističnih inštruktorjev, ki bo v soboto in nedeljo, 23. in 24. februarja 2008, s pričetkom ob 8. uri, v Stüdlhütte pod Velikim Klekom.

Prav tako bo PZVI organizirala seminar za alpinistično in turno smučanje, ki bo v soboto, 16. februarja s pričetkom ob 8. uri na smučišču Vogel

Več je na spletni strani Komisije za alpinizem.

Fournel

Stanje slapov je po celi Sloveniji precej borno, če že ne sesuto. Za tolažbo lahko preberete reportažo Dejana Korena, ki se je skupaj z Juretom Juhaszom udeležil vsakoletnega srečanja lednih plezalcev v Fournelu, med 9. in 13. januarjem..

Srečno!

Tomaž Jakofčič

Foto: Klemen Gričar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti