Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Pokljuka

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Pokljuka

Rudno polje Mrzli studenec
sobota, 19. januar 2008, ob 21:02, Janez Pikon, ogledov: 1963

Na GoreljkuJanez Pikon: Rudna dolina in Krucmanove konte so površinske rudne jame, ki so značilnost gozdnega površja ob vojaškem središču. Pisni viri dokazujejo, da je bila Pokljuka središče rudarjenja v srednjem in novem veku.

Železova ruda je na tem območju zelo kakovostna in različnih oblik. Najdemo jo ob planinski poti proti Triglavu, številne lokacije pa so izginile zaradi površinskih izravnav pri izgradnji smučišča in biatlonskih prog.

Goreljek, Smučišče pod Viševnikom (Krasce), Mrzli studenec, Julijske Alpe

Rude niso kopali le na površini, ampak tudi v rudarskih rovih, dostopnih po navpičnih jaških. V stoletjih so te jaške prekrili odpadlo vejevje in tanka plast gozdne ruše.

Mrzli studenec, Kapela na Goreljku, Mrzli studenec

Ob varovanju narave in ohranjanju kulturne krajine z njeno 2500 let staro rudarsko tradicijo je področje namenjeno za raziskovanje, izobraževanje in doživljanje narave.

 

Mrzli studenec, Smučišče pod Viševnikom (Krasce), Mrzli studenec

Pokrajinske značilnosti so motiv in privlačen cilj za obiskovalce, ki v park vstopamo v najobčutljivejši svet naravnih ekosistemov, zato naravo doživljajmo tiho in mirno, ter jo ohranjajmo za bodoče rodove.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker