Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Široki vrh na TV

četrtek, 24. januar 2008, ob 05:29, Uroš Praš, ogledov: 1287

Slovenija 1: v torek, 29. januarja, ob 21. uri – Viki Grošelj, snemalec Bernard Perne ... Dokumentarec o Broad Peaku je tretji v nizu filmov o najvišjih gorah sveta in uspehih slovenskega alpinizma

RTV SLO 1, torek, 29. januar 2008, ob 21. uri


Široki vrh - Broad Peak, 8047 m

Izobraževalni program TV Slovenija

Idejna zasnova in strokovni sodelavec: Viki Grošelj
Snemalec: Bernard Perme

Dokumentarni film iz serije Velikani Himalaje predstavlja Broad Peak, dvanajsto najvišjo goro sveta, ki leži v osrčju pakistanskega Karakoruma. Gora je usodno zaznamovala Avstrijca Hermanna Buhla, enega največjih alpinistov vseh časov in velikega vzornika generacijam plezalcev po vsem svetu. Film govori o velikih zmagoslavjih in tragedijah, ki so se odvijale na gori, pa tudi o slovenskih poskusih na njej. To je gora, na kateri je Marija Štremfelj kot prva Slovenka presegla magično mejo 8000 metrov.

Dokumentarec o Broad Peaku je tretji v nizu filmov o najvišjih gorah sveta in uspehih slovenskega alpinizma, ki jih pripravljamo v Izobraževalnem programu Televizije Slovenija. Pred oddajo o Broad Peaku so si gledalci Televizije Slovenija že lahko ogledali dva filma, in sicer o Makaluju in Manasluju.

Posnetki za film o Broad Peaku so nastali med alpinistično odpravo v Pakistanu junija in julija 2007, v kateri je bil tudi Viki Grošelj, ki je pri ustvarjanju dokumentarca sodeloval kot idejni snovalec in strokovni sodelavec, odpravo pa je spremljal tudi snemalec TV Slovenija Bernard Perme.

 

eXTReMe Tracker