Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priložnosti za nove planinske aktivnosti

Večer – Urška Šprogar: "Planinstvo ostaja še vedno najpopolnejša aktivnost za telesno in duševno zdravje ... je nazdravil mag. Franci Ekar, predsednik PZS

Večer, četrtek, 10. januar 2008 - Stran: NARAVA, GORE IN LJUDJE


Priložnosti za nove planinske aktivnosti

"Planinstvo ostaja še vedno najpopolnejša aktivnost za telesno in duševno zdravje. "Spoštujmo gore, kajti le tako bomo v popolnosti doživeli vrednote in blagor gora," je nazdravil mag. Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, s Kališča, prvega letošnjega planinskega vzpona

"Ko se na novoletni dan povzpnemo do vrha Kališča, se nam pogledi v preteklo leto zbistrijo, dokazali smo, da imamo tudi po silvestrski noči še vedno toliko volje in moči, da zmoremo zimski snežni novoletni vzpon. To je tudi garancija, da nas bodo gore in planinski svet tudi v letošnjem letu aktivno in aktualno spremljali," je v uvodnem govoru s Kališča pozdravil Franci Ekar. "V izjemno veselje in v čast mi je, da lahko z vrha gore voščim in zaželim vse najlepše in najboljše v novem letu. Želim čim več veselja, zdravja, volje, da se bomo še naprej srečevali na planinskih poteh, si s stiski rok na vrheh zaželeli novih povratkov v slovenski planinski raj. Še posebej želim sreče, zadovoljstva in varnih korakov, zanesljivih vzpenjanj na vrhe, ki so porok za varen, sproščen, vesel in radosten povratek. Ob tem tudi zahvala vsem, ki so karkoli dobrega postorili za varovanje in ohranjanje gora, planinskega sveta. Zahvala za dela markacistom, vodnikom PZS in vsem, ki s svojimi deli javnega pomena in dobrimi srčnimi deli vplivajo na varnost obiskovalcev v gorskem svetu."

Predvsem varnost

Pomembna so vključevanja v procese planinskih usposabljanj, tehnike gibanja, obvladovanja nevarnosti v gorah, kar je izjemnega pomena za vsakega planinca, obiskovalca gora. Čeprav država pokriva stroške zdravljenja, reševanja, transporta, smo kljub temu moralno dolžni, da poskrbimo, da teh stroškov ne povzročamo zaradi neupoštevanja navodil o izvajanju varnosti in preventive v gorskem svetu ali zaradi precenjevanja. Vsak obiskovalec gora mora skrbeti za osebno varnost. Nesreče v gorah niso nikakršne oblike izrednih ali posebnih situacij. Planinstvo iz dneva v dan postaja običajna in redna človekova aktivnost za duševno in telesno sprostitev. Planinski svet pomaga, da človek lažje premaguje in obvladuje vsakdanja presenečenja, stiske, težave. Hoja, vztrajnost, izjemne vrednote, ki jih narava nudi človeku, so pestrosti, presenečenja, pričakovanja, adrealinske napetosti, nepozabna doživetja, ki jih občuti človek v vzpenjanju na goro; v potu in prijetnem trpljenju kakovostno krepi koordinacijo telesa.

Mag. Franci Ekar: "Vse bolj ugotavljamo, da je biti planinec častna aktivnost, kot tudi delovanje in poslanstvo. Planinska društva postajajo vse bolj aktivno delujoča v človekovem in javnem interesu. Članstvo se trdno ohranja tudi z rahlimi pozitivnimi trendi rasti. Slovenci smo še vedno evropski rekorderji s številom planinskega članstva v primerljivosti s številom prebivalstva, alpinisti pa prejemajo najvišja svetovna priznanja za izjemne dosežke."

Pomembna je ugotovitev, da se tudi v Sloveniji dviga kakovost članstva pred številčnostjo. Planinska zveza si prizadeva za kar najpopolnejšo usposobljenost vsakega člana, kajti le dobro opremljen obiskovalec gora je popoln planinec, zanesljiv in poskrbi za varne povratke z gore.

Letos slovenska nacionalna planinska zveza praznuje 115 let neprekinjenega naprednega in ustvarjalnega delovanja. V tem času je planinstvo v Sloveniji postalo kot domoljubna svetinja in mogočen steber slovenstva. V tem obdobju so uredili preko sedem tisoč kilometrov planinskih poti in zgradili skoraj 170 planinskih postojank. Planinci so aktivno in učinkovito sprejeli funkcijo varovanja in ohranjanja gorske narave.

Za vizijo slovenskega planinstva

Letos bomo proslavili 150. obletnici rojstva dr. Henrika Tume in dr. Juliusa Kugyja, ki sta za slovenske gore in planinstvo neminljiva. Jubilej nad jubileji pa bo 26. avgusta, praznovanje spomina na štiri srčne može, Bohinjce, ki so pred 230 leti osvojili vrh Triglava. Spomnili se bomo tudi 30 let slovenske alpinistično-planinske prisotnosti v Nepalu in sodelovanja z nepalsko planinsko zvezo z ustanovitvijo planinske vodniške šole za usposabljanja domačinov.

Izginile so meje tudi v gorskem svetu Julijskih, Savinjskih Alp in Karavank, kar predstavlja nove priložnosti za vrsto planinsko-turističnih aktivnosti. "V juniju bo polnopravno začel veljati zakon o planinskih poteh, kar nam omogoča po poteh, ki so v registru PZS o planinskih poteh, popolno neomejevanost in neoviranost gibanja po planinskih poteh. Ob tem, da skrbimo za našo preteklost, ohranjamo vrednote. Prav stoletne tradicije, vsebine in dejanja preteklosti so izjemen narodov planinski kapital in ohranjanje tega bo zagotovljeno z gradnjo planinskega muzeja. Namestitev planinskih muzejskih vsebin je prepotrebna, saj smo vse bolj priča, ko novodobni subjekti tako ali drugače hočejo spreminjati in potvarjati slovenska zgodovinska planinska dejstva. To pa bomo zanesljivo preprečili, saj demokracija in evropski kodeksi ter standardi takih početij ne poznajo," je povedal predsednik Franci Ekar.

URŠKA ŠPROGAR
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti