Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trdo delo reševalcev

Slovenske novice: Tolminski so lani sodelovali v 56 akcijah — Opravili so 1492 ur reševalnega dela, s terenskimi vozili pa prevozili več kot 3000 kilometrov

Slovenske novice, sobota, 05.01.2008 - Črni scenarij


Trdo delo reševalcev

Tolminski gorski reševalci so lani sodelovali v 56 akcijah — Opravili so 1492 ur reševalnega dela, s terenskimi vozili pa prevozili več kot 3000 kilometrov

Tolmin, 4. januarja: Za 61 člani postaje GRS Tolmin, predvsem za njihovimi 35 aktivnimi reševalci, je eno najnapornejših let tako po številu kot zahtevnosti posredovanj v pogorju in planinah. Novogoriški republiški center za obveščanje jih je lani kar 56-krat dvignil na noge, v primerjavi z letom 2006 se je število posredovanj povečalo kar za 40 odstotkov.

Šli so v 45 reševalnih akcij in 11 iskanj pogrešanih. Kar v petih primerih niti ves njihov trud ni pomagal, saj so ponesrečenci umrli še pred njihovim prihodom, 16 nesrečnikov so v dolino in zdravniško oskrbo spravili s hudimi ranami, sedem pa z lažjimi.

Petindvajsetkrat so reševali ponesrečene jadralne padalce, v 17 akcijah pa so na pomoč poklicali helikopter. Oseminštirideset članov, ki so sodelovali v lanskih podvigih, je opravilo 1492 ur dela, s terenskimi vozili pa so prevozili več kot 3000 kilometrov. Med ponesrečenci v gorah in planinah je bilo kar 29 tujcev, pet Poljakov, po štirje Nemci in Hrvati, po trije Američani, Madžari in Čehi, po dva Italijana, Avstrijca in Britanca in eden iz Bosne in Hercegovine. Največ nesreč (12) je bilo avgusta, osem maja, sedem septembra in po šest aprila in julija. Pri usposabljanju so se tolminski gorski reševalci udeležili večine tečajev, ki jih pripravljajo posamezne komisije GRS, tako za vodnike psov kot letalce, inštruktorje in pripravnike. Med poletno sezono je vsak teden dežurala skupina treh članov, trikrat se je tudi zgodilo, da so samo v enem dnevu posredovali na treh koncih.

(I. U.)

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
GRS novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti