Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 08.01.08

Pisan snopič novic

Alpinistične novice 08.01.08

Chamonix

Vreme v gorah nad Chamonixom je bilo med minulimi prazniki dobro tako za plezanje v gorah in slapovih kot tudi za smučanje. Vmes je zapadlo tudi okoli 15 cm snega, ki je ob dobri podlagi omogočil odlično smuko. Po vzponih v steni Tacula in Lachenala so se Tanja in Andrej Grmovšek (APD Kozjak, Dumo) ter Tina Di Batista (AO Matica, Policija RS) odpravili plezat še v zahodno steno Petit Verte. Izbrali so smer Imassacre (IV, 5+, 450 m). V smeri  niso našli dobrih razmere, le veliko snega in zanimivo kombinirano plezanje s katerim so opravili v dobrih šestih urah. Sestopili so po normalni smeri  na Grand Montets, od tam pa že ponoči odsmučali v dolino.

Slapovi

Odjuga minulega vikenda je nekoliko razredčila vrste pod popularnimi slapovi in omogočila pranje naših goreteksov. Kogar to ni motilo je lahko užival v dobrem, elastičnem ledu.

Že pred odjugo so se Neda Podergajs, Simon Slejko, Matevž Gradišek in Gregor Malenšek (vsi AO Matica) odpravili preverit stanje slapov okoli Čedce. S ceste je izgledalo obetavno, od blizu pa nekoliko manj. Ledu je bilo malo in še ta je bil zelo suh. Kljub vsemu se niso dali odvrniti od pleže. Neda in Simon sta preplezala  Solzo za Pubija, Gregor in Matevž pa Zaveso. Slike pričajo o dokaj resni zabavi.

Na spletu sem opazil tudi novico o preplezanem novem slapu v Prednji glavi. Aljaž Anderle in Andreja Jagodic sta opravila s slapom, desno od Zadnjega slapu. Ocene nista podala, delovno ime slapu pa je zaenkrat Smrkelj. Nekaj dni za njima je slap ponovil Gregor Malenšek in v prispevku neomenjen soplezalec. Sumiti pa je na Nedo Podergajs.

Nekaj iz gora

Aktivni so bili člani AO Radovljica. Žal so zaradi zgolj forumske informacije znana le spodnja dejstva. Tik pred novim letom so plezali v severni steni Debele peči, v smeri Jesih Potočnik (III-IV, 500 m). Ob izdatni inverziji je bilo plezanje bolj ali manj kopno in uživaško. Plezali so tudi Uroševo grapo v južni steni Nad Šitom glave, ki je postregla, zaradi pomanjkanja snega, z večjimi težavami kot sicer.

Mišja peč

Hiter pogled na 8a.nu nam razkrije nekaj vzponov v zadnjem tednu starega leta na področju Slovenije, težavnosti 8a ali več. Najbolj se je napihnil Uroš Brecelj, ki je uspel v  legendarni Pikovi dami (8b) v Mišji peči. Le ta skupaj z jesensko Veper Lady (8b) kaže na odlično Uroševo pripravljenost in daje pripravam v topli Turčiji pozitiven predznak.

Jernej Kruder je bil uspešen zadnji dan starega in prvi dan novega leta. Uspel je v dolgi Urbanovi smeri (8a) in kratki a sladki Veseli tobogan (8a/a+).

Srečno

Tomaž Jakofčič

Arhiv: Alpinistične novice >>> 


 

 Slapovi Čedce, foto: Gregor Malenšek

4 komentarjev na članku "Alpinistične novice 08.01.08"

Branko Ivanek,

Jaka: (!!!)

Tanja in Andrej Grmovšek sta še vedno člana Akademskega planinskega društva Kozjak Maribor!

Članarino PZS sta plačala že 5.1.2008...

Pa brez zamere.


Branko Ivanek,

Bravo Jaka, hitro in pošteno... za to boš moral dati za pir :)


Alenka Paveo,

Ali nista Tanja in Andrej Grmovšek člana AO APD Kozjak?

Pozdrav,

a.


Tomaž Jakofčič,

Ups, se opravičujem in popravljam!!!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti