Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 06.01.08

Nedeljski dnevnik: Po drugi strani tira

Nedeljski dnevnik, nedelja, 06.01.2008 – Skrinja nedeljskega: vremenski kotiček


Po drugi strani tira

V četrtek, 3. januarja, se bomo enih ponoči začeli voziti po drugi strani tira, ki vodi Zemljo okoli očaka Sonca. Točko, ki predstavlja ta dogodek, imenujejo astronomi perihelij in je na vsej poti Zemlje, ki traja okoli 350 dni, najbližja Soncu. Od njega smo bili v tistem trenutku oddaljeni 147,099 milijona kilometra. Bliže Soncu nismo nikoli, še najdlje pa smo od njega oddaljeni poleti. Sedanja »zimska bližina« Soncu nam v vremenskem smislu prav nič ne pomaga, saj je nizek kot sončnih žarkov tisti, ki odloča o temperaturah na površju Zemlje. Tako pač je in tako tudi bo, dokler nas ne bo požrla kakšna črna luknja, ki se bo priklatila v našo bližino, ali pa se bomo mi pomaknili k njej.

Kmalu bomo opazili, da se nam dnevi daljšajo na račun vedno krajših noči, morda pa tudi to, da je opoldne Sonce vedno višje nad obzorjem. Z višanjem sonca bo na naših zemljepisnih širinah vedno bolj toplo, vse tja do začetka koledarskega poletja, ko bo Sonce najvišje nad obzorjem. Do takrat bomo morali še malo potrpeti, se sprijazniti z nizkimi temperaturami in z mokrimi ali belimi padavinami. Upajmo, da bo v januarju le nekaj snega, ker pregovor pravi takole: »Če prosinca (januarja) ni snega, ga mali traven (april) da.«

Morda se še spominjate, kakšno vreme smo imeli 2. januarja, ko je imel god Makarij? Za ta dan slovenski vremenski pregovor namreč pravi: »Makarij, jasen ali meglen, naznanja prav tako jesen.« Bolj kot jesen nas seveda v teh dneh za¬nimajo zimska vremenska dogajanja. 6. januarja kraljujejo sveti trije kralji in v zvezi z njimi pravi tirolski pregovor: »Če na svete tri kralje ni zime, je tudi pozneje ne bo!« Naslednji tirolski pregovor pa pravi: »Če je januarja sneg, bo poleti krasno vre¬me.« Po nekaterih napovedih obstaja bojazen, da v januarju ne bo kaj prida snega. V tem primeru se bo morda uveljavil naslednji pregovor: »Po suhem in hladnem januarju sledi veliko snega vfebruarju.« Morda tako tudi bo.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti