Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ogenj in eksplozije na Mrzlem vrhu

Dnevnik: Na silvestrski večer je zagorelo na 1359 metrov visokem hribu Mrzli vrh nad Tolminom.

Dnevnik, četrtek, 03.01.2008 - Črna kronika


TOLMIN - Na silvestrski večer je zagorelo na 1359 metrov visokem hribu Mrzli vrh nad Tolminom. Požar se je širil ob pomoči vetra in zajel dva kilometra dolgo in tristo metrov široko območje na težko dostopnem terenu na južnem delu gore. Gasilci treh društev so ob pričakovanju helikopterja, ki naj bi jim priskočil na pomoč, požar omejili, včeraj pa je vendarle nehalo goreti.

Zvonko Kavčič, predsednik tolminskega prostovoljnega gasilskega društva, je povedal, da je bilo gašenje z ljudmi skoraj nemogoče. "Na skoraj nedostopnem terenu je bilo namreč zelo nevarno, tako zaradi ostankov neeksplodiranih granat in streliva iz prve svetovne vojne kot zaradi krušenja kamenja. Gorela sta trava in podrast, zato škoda ni bila velika, med požarom pa je bilo mogoče večkrat slišati eksplozije."

Mrzli vrh je prvi dan novega leta prekrivala gosta megla, zato gašenje s helikopterjem sploh ni bilo mogoče. Poleg tega helikopter zaradi megle ni mogel poleteti niti z Brnika. Nad pogorišče je helikopter Slovenske vojske priletel včeraj, vendar je lahko le zaokrožil, saj akcija več ni bila potrebna. Na kraj požara so prišli tudi gasilci iz petih društev s Tolminskega, vendar tudi za njih več ni bilo pravega dela.

Vzrok požara za zdaj še ni znan. Eden od očividcev naj bi na vrhu hriba okoli polnoči opazil nekaj podobnega žareči krogli, kmalu za tem pa naj bi vzplamtel požar. Najbolj verjetno je, da se je trava vnela zaradi raket, ki naj bi jih izstrelili veseljaki iz vikendov na Mrzlem vrhu.

Naj dodamo še to, da je območje Mrzlega vrha znano po številnih kavernah iz prve svetovne vojne in po hudih bitkah pred 90 leti, tod pa je speljan tudi eden od odsekov Poti miru v Posočju.

(jal)

 

Požar na Mrzlem vrhu

Foto: PGD Tolmin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti