Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Najbolj zagreti letos že na Kumu

Dnevnik - Jure Nagode: Udeleženci so bili vsi po vrsti dobre volje, ki se je zaradi goste megle ob planinskem domu bolj čutila kakor videla.

Dnevnik, četrtek, 3.1.2008 - Slovenija


TRBOVLJE - "Srečnega in zdravega," so bile drugi dan letošnjega leta največkrat izgovorjene besede na tradicionalnem pohodu na Kum. Udeleženci so bili vsi po vrsti dobre volje, ki se je zaradi goste megle ob planinskem domu bolj čutila kakor videla. "Več kot tisoč zagotovo, verjetno pa bo na koncu vsega skupaj kar okoli tisoč petsto udeležencev," je ocenil udeležbo na 26. novoletnem pohodu na Kum Miran Žnidaršič, predsednik PD Kum.

Pohod na Kum ima tak ugled, da nekateri enostavno morajo drugega januarja navsezgodaj vstati in se podati na zasavski Triglav, kot domačini radi rečejo Kumu. "Po mojem je to že kakšen dvajseti pohod, saj se ga redno udeležujem. Štejem jih sploh ne, ker sta najbolj pomembna dobra družba in dober začetek leta, takšen pravi planinski," razloži svoje motive za udeležbo na pohodu Andrej Namestnik iz Litije, ki se očitno na Kumu vedno dobro počuti. Tako kot številni Štajerci, Primorci in Gorenjci, ki so ta prvi pohod v novem letu že zdavnaj vzeli za svojega. "Česneži, je pot pravzaprav še boljša in lepša, saj ni blata," doda Andrejev prijatelj Jože Koritnik iz vesele družbe litijskih planincev, ki jim pohod na Kum pomeni pravzaprav le uvod v sezono. "Lani smo skupaj opravili več kot štirideset pohodov, organiziranih po vsej Sloveniji. Novo leto smo pričakali v litijski športni dvorani in smo se zabavali tja do treh zjutraj. Vendar smo danes brez težav premagali sicer kar naporen vzpon. Tega enostavno, kot že leta prej, ne smemo zamuditi," je dodal svoje Lojze Perčič, prav tako iz Litije. Že pred deseto uro dopoldan je bil kumski planinski dom za vse premajhen. Do zasluženega čaja pa so prišli prav vsi. Nekateri so si privoščili tudi kaj močnejšega. "Po napornih zabavah, ki jih te dni ni manjkalo, je treba počasi zmanjševati, da ni prevelikega šoka," je v šali iz množice zaklical eden od tistih bolj veselih pohodnikov, ki jim dobra in po navadi tudi preobilna hrana in pijača vendarle ni pobrala vseh moči.

Jure Nagode

 

 

 

 Foto: Jure Nagode

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti