Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nagovor predsednika PZS

Kališče: Bilo je prečudovito nad meglo v popolni jasnini ...
Planinstvo ostaja najpopolnejša aktivnost za telesno in duševno zdravje
in primerno je za vsa starostna obdobja.

Foto: Marjan Rekar, zimski oskrbnik na KališčuV lepem kristalno sončnem vremenu se je 1. januarja 2008 na novoletnem srečanju na Kališču zbralo precej čez sto obiskovalcev ljubiteljev gora.
Precej jih je obiskalo še Bašeljski vrh, nekateri tudi Storžič.

Nagovor predsednika PZS Franca Ekarja

Planinstvo ostaja najpopolnejša aktivnost za telesno in duševno zdravje in primerno je za vsa starostna obdobja. Spoštujmo gore, kajti le tako bomo v popolnosti doživeli vrednote in blagor gora.

Drage planinke, planinci, predstavniki planinskih društev, domačini Bašlja, Mač, Preddvora ... kališke »Kljuke« ... V izjemno veselje in čast mi je, da vam voščim in zaželim vse najlepše in najboljše v novem letu: želim vam čim več veselja, zdravja in volje, da se bomo še naprej srečevali na planinskih poteh, si s stiski rok na vrheh zaželeli novih povratkov v slovenski planinski raj. Še posebej vam želim varnih korakov, ki so porok za sproščen in vesel povratek. Ob tem sporočam tudi zahvalo vsem, ki so karkoli dobrega postorili za varovanje in ohranjanje gorskega sveta, tudi delo markacistov in vodnikov je izjemnega pomena. Vključevanja v procese planinskih usposabljanj, tehnik gibanja in obvladovanja nevarnosti v gorah je izjemnega pomena za vsakega obiskovalca gora. Čeprav nam »država« pokriva stroške reševanja in zdravljenja, smo kljub temu dolžni, da poskrbimo, da teh stroškov ne povzročamo zaradi neupoštevanja navodil o izvajanju varnosti in preventive ali precenjevanja. Vsak obiskovalec gora je dolžan skrbeti za osebno varnost kot tudi vplivati na vse, da jih kar se da zmanjšujemo. Sistemi izvajalnih funkcij in opravil v gorah se bodo prej ali slej tudi v naši državi poenotili z zato primerljivimi evropskimi standardi, načini in financiranjem. Nesreče v gorah niso nikakršne oblike izrednih ali posebnih situacij. Planinstvo je normalna in redna človekova aktivnost in ima izjemne vrednote.

Dragi zbrani. Vse bolj ugotavljamo, da je biti planinec častna aktivnost. Planinska društva postajajo vse bolj aktivna, članstvo se trdno ohranja z rahlimi pozitivnimi trendi rasti. Slovenci smo še vedno evropski rekorderji s številom članstva; v primerljivosti na število prebivalstva smo močno »pred« prvim mestom. Krovna organizacija PZS se prizadeva za kar najpopolnejšo usposobljenost vsakega člana, kajti le tako opremljen obiskovalec gora je popoln planinec, ki je zanesljiv in ki v popolnosti poskrbi za varne povratke z gore.

V letošnjem letu slovenska planinska organizacija, PZS, kot spoštljiva in ustvarjalna naslednica SPD, praznuje 115 let naprednega in ustvarjalnega delovanja. V tem obdobju smo ustvarili preko 7000 kilometrov planinskih pot, zgradilo skoraj 170 planinskih postojank, PZS ima aktivno in učinkovito funkcijo varovanja in ohranjanja gorske narave, producira svetovne prvake v športnem plezanju, alpinisti prejemajo najvišja svetovna priznanja ... Jubilej bomo obeležili delovno s strokovnimi vsebinami, da bomo oblikovali vizijo prihodnosti slovenskega planinstva.

Vstopili smo v leto 2008, ko so meje tudi v gorskem svetu Julijcev, Karavamnk in Kamniško-Savinjskih Alp »izginile«. To nudi tudi nove priložnosti za planinsko-turistične aktivnosti.

V juniju bo polnopravno stopil v veljavo zakon o planinskih poteh, ki nam omogoča po poteh, ki so v registru PZS popolno in neovirano gibanje po teh poteh.

Čestitam vsem prisotnim za voljo in pogum, da ste prišli v kraljestvo Storžiča, na Kališče in s tem dokazali pravo planinsko voljo in moč. In v veliko čast mi je, da vam in vsem članom in obiskovalcem gora zaželim srečno in zdravo novo leto ...

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti PZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti