Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistične novice 01.01.08

Plezali so nad Chamonixom in v naših slapovih

Alpinistične novice

Dobro jutro v 2008! Splet okoliščin je pripomogel k novoletni zamudi z našo rubriko. Naj mi bo, prosim odpuščeno.

Iz Chamonixa

Nekaj se nas v tem času zadržuje v Chamonixu z željo po zimskih norčijah. Prvo kar plezanja željan alpinist lahko opazi je, da so fenomenalne jesenske razmere nemalokje izginile. Grandes Jorasses je do srede novembra ponujala odlične razmere v celotnem ostenju. Sedaj se je situacija po videnem in rečenem s strani lokalcev, spremenila. V glavnem so precej suhe tudi druge stene z izjemo vzhodne stene Mont Blanc du Tacula in sten nad argentierskim ledenikom. Bojda so Les Droites fenomenalni.

Zakonca Grmovšek sta v zadnjih dneh pred  novim letom v Taculu preplezala smer Scotch on the Rocks (IV, 7, M, 450 m). Smer je postala v vseh letih po prvem vzponu Stevija Hastona in Laurence Goullot leta 1994 prava moderna klasika, vseeno pa je ponudila po Grmovškovih besedah zanimivo in kar zahtevno kombinirano plezanje, sploh v zgornjem delu, kjer je bilo ledu zelo malo. Grda razvada v steni Tacula so spusti po vrvi po preplezanih prvih štirih, petih raztežajih. Grmovška sta smer preplezala povsem do roba stene.

Naslednji dan sta se za razplezavanje odpravila v smer M6 Solar (M5+, 200 m) v Pointe Lachenalu. Smer je sicer ena od »mimogrede« smeri in služi za popestritev smučanja z Midija. Tokrat je s slabimi razmerami in pršičem namesto ledu v položnih delih, poskrbela za ponovno zelo zanimivo in zahtevno plezanje.

Slapovi

Kot je bilo slutiti v zadnjem času so se slovenski slapovi uredili do prav spodobnih razmer. Pleza se kot za stavo in ponovljeni so bili praktično vsi slapovi, ki ponujajo bolj ali manj varno pležo. Iz AO Mengeš so se oglasili s kratkim poročilom o njihovi ledni aktivnosti. 26. in 27. decembra so bili v Tamarju. Janez Kešnar in Tomaž Topole sta prvi dan plezala Desni slap, drugi dan sta Marjan Kovač in Tomaž preplezala Desni slap in Slap nad potjo, Marjan pa je sam opravil še s Slapom nad votlino. Marjan Kovač in Aleš Gavez ter Miha Koncilija in Tomaž Topole so preplezali tudi zelo oblegani Sinji slap nad Jezerskim. Povsod so bile razmere odlične.

Od ostalih aktivnosti bi omenil še prvi letošnji vzpon v eni od boljših lednih tur pri nas, povezavi obeh Ledinskih slapov. Vzpon sta opravila Matevž Gradišek in Grega Malenšek.

Srečno  2008 ...

Tomaž Jakofčič

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti